El llibre L'eclipsi total de sol a la Mallora de 1905, editat per la Conselleria d'Economia i coordinat per Guillem X. Pons i Antoni Amengual, és un document que recupera no només els estudis de l'època sobre aquell fenomen astronòmic, sinó també estampes fins ara desconegudes de la Mallorca que trobaren els científics estrangers i que es publicaren a revistes especialitzades europees.
Mallorca va ser un dels llocs elegits pels científics més prominents d'Europa per divisar l'eclipsi total de sol del 30 d'agost de 1905. Les publicacions científiques es feren ressò dels estudis realitzats per les expedicions arribades des del Regne Unit, Suïssa, Itàlia i Alemanya. El llibre ara editat reprodueix en facsímil alguna d'aquelles planes, amb gràfiques, dibuixos i fotografies de l'eclipsi. Però, també, es mostren algunes imatges de Mallorca publicades en les revistes especialitzades o cedides ara pel senyor Wickings, de la Norman Lockyer Observatory Society. Algunes estampes, com una de la barriada de Santa Catalina, permeten comprovar l'extraordinària evolució que ha experimentat Mallorca en just 100 anys.
El científic alemany H. Geitel, per exemple, aprofità el seu estudi per explicar la Mallorca que conegué. «Férem una excursió d'un dia en cotxe en companyia de la família Schraeder i el senyor Muller fins a la costa nord de l'Illa. Aquest viatge ens donà una visió meravellosa de la fertilitat de la terra i de la diligència dels seus habitants. (...) La terra estava conreada fins que era possible: sobre les roques hi havia terrasses que aguantaven la terra per als garrovers i les oliveres...».
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.