Una troballa obre nous camins en la lluita contra la malària

TW
0

Un equip internacional de científics ha trobat l'estructura molecular tridimensional del component de la possible vacuna contra la malària en la proteïna apical membrane antigen 1 -AMA1-, una estructura que es localitza al mateix paràsit causant de la malaltia. Així ho afirma un estudi dirigit per Adrian Batchelor, biòleg de la Universitat de Maryland -EUA-, i publicat en l'edició online deProceedings of the National Academy of Sciences.

La investigació, duita a terme per científics de prestigi internacional, entre els quals es troba un investigador del Laboratori Nacional Brookhaven del Ministeri d'Energia dels Estats Units, indicà que el component potencial que s'ha examinat és una proteïna coneguda amb el nom d'AMA1, que es troba a la membrana cel·lular del paràsit Plasmodium falciparum, el causant de la majoria de les morts per malària.

Fins ara, les vacunes contra aquest mal, que afecta 400 milions de persones en tot el món i que en mata devers dos milions cada any, no han estat efectives al cent per cent, ja que només suprimeixen la malaltia de manera temporal. Tanmateix, una vacuna del tot fiable necessita diversos components, cada un dels quals només té un èxit parcial en la lluita contra la malaltia. Un fàrmac que empràs AMA1 podria tenir èxit, ja que es tracta d'una proteïna que es produeix en les dues fases crítiques del cicle vital del paràsit. Amb motiu de les diferents variants de malària existents, la proteïna pot presentar polimorfisme, és a dir, lleugeres variacions en la seva estructura que dificulten el desenvolupament de la vacuna. Determinar l'estructura de l'AMA1 és essencial ja que, segons Batchelor, «el germen és un organisme que es desenvolupa a través dels seus cicles vitals i això li ha permès evadir el sistema immunològic».