Google interromp l'escanneig de llibres en universitats americanes

El cercador de webs pretenia crear una gran biblioteca digital

TW
0

Google va anunciar ahir que ha interromput l'escanneig de llibres subjectes a drets de propietat intel·lectual en algunes de les principals universitats dels EUA per al seu projecte ambiciós de crear una gran biblioteca digital.

El director del programa, Adam Smith, va realitzar aquest anunci a través d'un comunicat inserit en la web de la companyia. «Creim que la majoria dels editors i dels autors s'estimarà més participar en el programa -assenyalà Smith-, però som conscients que no tothom hi està d'acord, i volem fer tot el que puguem per respectar les seves opinions». Google interromprà el procés fins al mes de novembre i ha demanat a les editorials que notifiquin de manera específica quins volums no volen que s'escannegin, un anunci que ha molestat l'Associació d'Editorials Americanes.

Patrici Schroeder, presidenta d'aquesta organització, assenyalà en un comunicat que amb aquest procediment Google «delega la responsabilitat per prevenir que s'infringeixi la responsabilitat intel·lectual: el propietari, en lloc de l'usuari». El projecte de Google inclou l'escanneig de llibres tres grans universitats -Stanford, Harvard i Michigan- a part de volums de, entre altres, de la Biblioteca Pública de Nova York -aquesta darrera només hi participa amb treballs de domini públic, en els quals ja ha expirat el copyright.

Google no ha revelat quants de llibres ha escannejat des que començà el programa fa vuit mesos, ni quin temps trigarà a completar-lo. No és la primera vegada que el gegant informàtic rep crítiques. L'associació que reuneix les editorials acadèmiques d'EUA qualifica el projecte d'«infracció a gran escala dels drets de propietat intel·lectual».

La llei permet a Google escannejar legalment els exemplars publicats abans del 1923, però els llibres recents són més problemàtics. Google causà un gran estupor quan anuncià per desembre del 2004 el seu pla d'una gran biblioteca virtual.