Silva de Sirenas aproparà a Alcúdia el so original de la música del XV

La formació catalana oferirà un concert el pròxim 11 d'agost

TW
0

P.G.Palma.
A los baños de amor és el títol suggeridor del concert amb el qual la formació musical Silva de Sirenas presentarà al públic de Mallorca un programa que traça una panoràmica del repertori de final del segle XV. Encapçalada pel músic Alfred Fernández, intèrpret de viola de mà, aquest grup català, que té entre els seus integrants la soprano jordana Nadine Balbeifi i Fernando Marín, tocador de viola de gamba, actuarà a Alcúdia demà dia 11 d'agost, en el marc del cicle Via Fora.

Amb una sòlida trajectòria, Alfred Fernández, especialista en música del Renaixement, explicà que el recital que oferiran a l'Illa «es basa a un repertori de música ibèrica del segle XV, vertebrat entorn de la poesia i la música de Juan del Encina».

Fernández assenyalà que els temes composts per aquest autor, de finals de la centúria esmentada (1468-1529), són «del tot cortesans» i, més en concret, «aborden la temàtica amorosa en tots els seus vessants, des de l'amor correspost fins al no correspost». Aquesta temàtica centrarà el recital, en el qual també es podran escoltar peces religioses de compositors coetanis de Del Encina com Juan de Anchieta (1462-1523), Francisco de Peñalosa (1470-1528) i Juan de Triana, que s'aniran intercalant amb l'objectiu de donar «una visió global de les tendències musicals a les acaballes del segle XV».

Estructurat en dues parts, A los baños del amor començarà amb la peça Ay triste que vengo, de Del Encina, seguida d'obres com Sicut locut, de De Anchieta; Conditor alme siderum, Es la causa bien amar i Unica est columba mea, de Peñalosa; i Recercada, entre moltes altres.
Abans d'interpretar cada una de les composicions, Alfred Fernández en llegirà el poema «perquè el públic pugui comprendre millor l'essència de la partitura que després s'interpretarà».

El director, especialista des de fa anys en aquest repertori, només en fa un que toca amb Silva de Sirenas. El conjunt utilitza instruments elaborats amb les tècniques tradicionals pel mestre Javier Martínez, de Saragossa, «que reprodueix amb fidelitat absoluta els criteris constructius dels fabricants dels segles XV i XVI». Tant és així, que «ell mateix en fabrica la cola i el vernís seguint fórmules antigues i va a cercar la fusta als boscs de Conca, d'on provenia l'emprada per als instruments de l'època», manifestà Fernández.
El recital, doncs, acostarà d'una manera fefaent el so de la música ibèrica original de les acaballes del segle XV.