Trobat el límit est del fòrum de Pol·lèntia

Les restes d'una taverna podrien constituir un dels extrems del centre neuràlgic de la ciutat romana

TW
0

M. DE LA ROSA. Alcúdia.
Les excavacions al jaciment romà de Pol·lèntia prossegueixen a ple rendiment i, sortosament, donen els seus fruits. La campanya d'enguany és potser més intensa que d'altres, atès l'esforç que el Consorci de la Ciutat Romana ha fet per tal que s'hi poguessin realitzar tres mesos de feina i comptant amb la participació d'alumnes i voluntaris provinents d'arreu d'Europa i fins i tot d'Amèrica. Tot plegat ha permès que la rapidesa amb què es poden consolidar les actuacions obertes sigui major i que les troballes siguin més nombroses.

Un dels codirectors de les excavacions, Miquel Àngel Cau, explicà que «aquest estiu l'estudi de l'urbanisme de la ciutat està sent més efectiu i gairebé ja ho tenim tot controlat». «Sembla que l'urbanisme de la ciutat romana està perfectament planificat i relacionat entre si, és a dir, modulat», afirmà el doctor Cau.

Els arqueòlegs han arribat a aquesta conclusió mitjançant uns estudis matemàtics i aritmètics a partir d'un edifici anomenat 'edicle'. Aquesta construcció és l'única que no està orientada com la resta, perquè ho està en direcció nord-sud solar. Si sobre el seu plànol se situa un triangle pitagòric, és possible d'obtenir l'orientació dels carrers dels voltants i, per tant, de tota la ciutat.

Els diversos estudis realitzats han permès d'arribar a la conclusió que els romans construïren sobre el terreny una ciutat perfectament planificada i d'una rellevància poc comuna en d'altres emplaçaments romans de característiques semblants.

Actualment, a Pol·lèntia es tenen perfectament situats i documentats els límits nord i oest del fòrum, que és l'espai on fa uns anys s'està treballant continuadament. Així, doncs, un dels objectius de la campanya d'enguany era trobar els extrems est i sud.

El fet que els fòrums de les ciutats romanes no hagin d'ésser forçosament simètrics, com explicava el doctor Cau, fa que la cerca d'aquests extrems sigui més difícil. Malgrat tot, l'estudi de l'urbanisme de la ciutat, totalment modulat i planificat, ha permès de formular hipòtesis sobre la seva ubicació.

D'aquesta manera, les excavacions han tret a la llum una cantonada d'una taverna que podria constituir el límit est, a parer del doctor Cau que, satisfet, assegurà que «tots els indicis apunten que ens hi trobam davant». «El fet que s'hagin trobat les restes d'una taverna ha estat molt significatiu, perquè al límit oposat n'hi ha una plega i si tenim en compte el factor simètric, cal pensar que el fòrum estaria envoltat de zones comercials», explicà Cau.

D'altra banda, per consolidar l'extrem sud, caldrà esperar que s'encetin les excavacions a la finca de Sant Anna, on es troba previsiblement. Un cop delimitat en la seva totalitat, es podrà copsar la importància i grandària d'aquest emplaçament, que gairebé feia 100 metres d'ample.

El fòrum esdevenia el centre neuràlgic de la ciutat, ja que s'hi concentrava la vida espiritual, comercial i administrativa. «Tenir-lo totalment identificat i delimitat serà una passa molt important en la recerca de Pol·lèntia», manifestà el codirector de les excavacions. Altres actuacions de la campanya d'aquest estiu són la consolidació del capitoli i l'estudi aprofundit de les tombes de la necròpoli del segle III que es troben sobre les restes del fòrum, el qual permetrà conèixer una mica més d'aquest període de la història de les Illes Balears. Fins al final d'estiu hi restaran 15 voluntaris i al setembre hi tornaran 5 alumnes americans.