Experts qüestionen la restauració de la torre de Llebeig, a sa Dragonera

El GEFB denuncia al Consell la rehabilitació d'aquest bé catalogat

TW
0

MARIANA DÍAZ.Palma.
Si la setmana passada fou la torre del cap Andritxol, ara és el torn de la de Llebeig, a sa Dragonera. El Grup per a l'Estudi de les Fortificacions Balears (GEFB) ha posat una denúncia al Consell, el passat dia 21, «en què es detallen irregularitats en la restauració, com també en la col·locació a la torre d'elements summament perillosos per al visitant». Així ho explica Àngel Aparicio, president del GEFB, entitat que «qüestiona» la rehabilitació i en demana «una revisió perquè un treball de 60.000 euros ha de quedar perfecte».

Els dos punts més importants d'una llarga llista de consideracions que afecten la restauració d'aquesta torre de defensa -totes consten detallades a la denúncia- es refereixen a les actuacions en el sistema de recollida d'aigües i al perill per al visitant i els animals d'algunes de les actuacions. Quant al primer punt, Aparicio explica que «al peu de la torre existeix un element de recollida d'aigua molt particular, únic a Mallorca, que ha estat objecte d'una actuació agressiva i poc respectuosa amb les restes existents». Es tracta d'«unes alfàbies que estaven enterrades en terra fins al coll formant un aljub. Després de la restauració en queden dues i les altres les han tretes, segurament per col·locar-ne altres de noves, ja que les antigues estaven clivellades, però el que haurien d'haver fet és consolidar-les, no retirar-les, com constava en el primer projecte, que no es va dur a terme». Segons Aparicio, «aquest conjunt ha quedat al descobert, per la qual cosa, quan faci vent fort o plogui, tot s'erosionarà».

Aparicio afegeix que «haurien d'haver tapat les gerres amb un metacrilat perquè es poguessin veure alhora que s'ajudava a conservar-les». En l'estat actual, apunta també, «comporten perill per als infants, que poden caure dins, i per als animals, especialment les aus; nosaltres hem trobat, i fotografiat, gavines que havien caigut dins, ferides, agonitzant i batent les ales».

Entre altres defectes que els experts en fortificacions del GEFB atribueixen a la restauració, es troba així mateix la «desprotecció» en la qual ha quedat l'aljub de la torre, «que ja està ple de runes i brutor»; «l'escala interior de la torre s'ha fet de ferro -en el projecte de restauració s'indicava que havia de ser de fusta-, i ja han aparegut els primers senyals de rovell, que afectaran les subjeccions».

Aparicio vol cridar l'atenció sobre el «perill que resulta la trapa d'accés a la terrassa de la torre, especialment per als més joves, fins al punt que van col·locar un avís en castellà i anglès, però no és suficient». La «perillositat és al mecanisme d'obertura, fins i tot jo vaig tenir problemes per subjectar-la», comenta l'expert, qui també es queixa de com ha quedat col·locat el canó, de cara amunt, per la qual cosa «es rovellarà quan plogui».