El Govern fa cas omís de les veus contràries i continua endavant amb el projecte de la fragata

Agricultura estudia els impactes medioambientals i nocius del projecte abans del vistiplau definitiu

TW
0

P.G.Palma.
Tot i les polèmiques sorgides entorn del projecte de l'enfonsament de la fragata Baleares a la costa de la reserva natural de les Illes Malgrats (Calvià), el Govern balear es mostra totalment a favor de la creació d'aquest escull artificial que no només potenciarà el turisme, sinó que «contribuirà a enriquir la biodiversitat a la zona i afavorirà la pesca professional».

A l'espera d'obtindre els resultats de l'avaluació tècnica del projecte, la consellera d'Agricultra i Pesca, Margalida Moner, afirmà que l'enfonsament de la fragata compta amb l'aprovació del seu equip si, com tot apunta, «es confirmen els beneficis medioambientals de la iniciativa, que afavoreix el sector pesquer». La confiança de Moner en el projecte -enviat des de l'Ajuntament de Calvià a la Conselleria per al seu estudi- és tan gran que la responsable d'Agricultura i Pesca no dubtà a afirmar que mantindrà el seu suport a la iniciativa qüestionada pel GOB i rebutjada pel PSM.

Acompanyada de Carlos Delgado, batle de Calvià; Miquel Àngel Calviño, director general de Pesca; i Javier Teba, responsable de l'empresa Traxatec, encarregada de fer l'estudi d'impacte medioambiental, Margalida Moner afirmà que «l'anàlisi del projecte es farà en profunditat i tindrà totes les garanties medioambientals que siguin necessàries».

Precisament el responsable de l'avaluació medioambiental, Javier Teba, defensà que l'estudi preliminar ha contemplat tots els possibles impactes negatius que es poden derivar de l'enfonsament de la fragata per així «pal·liar-los, compensar-los o minimitzar-los». En aquest sentit, Teba assenyalà que el punt més conflictiu és el que fa referència al propi enfonsament, pel risc que aquest pot comportar per a les espècies de la zona. Tanmateix, el tècnic assegurà que «les explosions es faran amb un cent per cent de garanties respecte a la seguretat recomanada» i afirmà que «s'efectuaran vols sobre la zona per evitar afectar els mamífers que puguin trobar-se a la zona».

Teba, que desmentí possibles impactes negatius sobre les restes arqueològiques de la zona, afirmà també que les praderes de Posidònia oceànica «no es veuran afectades», ja que el punt elegit per efonsar la fragata, prèviament «descontaminada segons el protocol més exigent i pioner que existeix en aquesta matèria», és un substrat d'arena amb biodiversitat limitada. Si s'aconsegueix el vistiplau de la Conselleria d'Agricultura, el projecte s'enviarà al Ministeri de Medi Ambient.