El PSM demana a Patrimoni que eviti l'enfonsament de la «Baleares»

Reclamen la creació de la Carta Arqueològica Subaquàtica

TW
0


El PSM intentarà avui a la comissió d'Urbanisme del Consell de Mallorca que s'aprovi una moció que, entre altres coses, impedeixi l'enfonsament de la fragata Baleares en aigües del terme municipal de Calvià.

Els nacionalistes promouran un text en el qual es pot llegir «la Comissió insta l'Ajuntament de Calvià i el Ministeri de Defensa a abandonar el projecte i les Conselleries de Medi Ambient i d'Agricultura del Govern de les Illes Balears que intervenguin per evitar l'enfonsament».

En l'exposició de motius el portaveu dels nacionalistes, Antoni Alorda, explica que «la iniciativa de l'enfonsament del vaixell de guerra és inadmissible en un espai protegit en el qual cal vetlar pels ecosistemes marins, però, a més, posa en perill els jaciments subaquàtics de la zona».

Alorda explica que «arran del decret 2563/1966 de 10 setembre, de protecció dels monuments megalítics, coves prehistòriques i altres restes prehistòriques i protohistòriques de Mallorca i Menorca, Josep Mascaró Pasarius elaborà un inventari de jaciments arqueològics submarins. En aquest inventari hi trobam jaciments propers a l'illot del Malgrat, la bocana de Santa Ponça i el cap Andritxol».

Els nacionalistes també expliquen que «Mallorca és rica en derelictes submarins, els quals han estat greument espoliats. És necessari prendre mesures efectives per preservar el patrimoni subaquàtic: identificar-lo amb detall i rigor, estudiar-lo, protegir els elements susceptibles d'apropiament i adoptar les mesures de seguretat i conservació adients, tot i les dificultats objectives que presenta aquest irrenunciable objectiu. En alguns casos, i en determinades condicions, els materials no extrets del fons marí podrien ser objecte d'un projecte museístic in situ».

I és que el PSM, en la proposta d'acord reclama que «el Govern de Mallorca completi els treballs de localització i catàleg dels jaciments subaquàtics culminant en una Carta arqueològica subaquàtica que prevegi mesures per garantir-ne la conservació». També es demanarà que «el Govern de Mallorca elabori un pla d'intervenció, adaptat a la mida de les seves possibilitats que permetin afrontar la conservació, la gestió, l'estudi científic i la difusió del patrimoni arqueològic submergit».