Ginecòlegs demanen que el trastorn premenstrual sigui eximent judicial

Els experts fa anys que ho demanen per determinats delictes

TW
0

Experts de la Societat Espanyola de Ginecologia i Obstetrícia (SEGO) assenyalen la conveniència que el trastorn disfòric premenstrual, una psicopatia passatgera relacionada amb l'anomenat síndrome premenstrual (SPM), sigui considerat eximent en «certs delictes» comesos per dones.

«Fa anys que demanam que sigui circumstància eximent», va asseverar el professor Juan Luis Lanchares, cap del Departament de Ginecologia i Obstetrícia de l'Hospital Universitari de Salamanca. «Algunes dones poden desenvolupar durant la seva influència cleptomania o fins i tot exhibicionisme». Així, el 75 per cent de les dones amb cicles menstruals pateixen símptomes premenstruals, mentre que el 25 per cent té SPM i entre un 5 i un 10 per cent presenta trastorn disfòric premenstrual, que fins i tot necessita tractament psiquiàtric, segons el document de consens. Aquest considera la síndrome una psicopatia passatgera que causa alteracions i necessita en ocasions tractament psiquiàtric, ja que fins i tot pot dur intents de suïcidi.

L'SPM es defineix com un conjunt de símptomes físics i psíquics que apareixen en la segona fase del cicle -des de l'ovulació fins a la menstruació- que tenen intensitat per alterar l'activitat normal i deteriorar les relacions interpersonals.

Els símptomes físics que s'experimenten són tensió mamària, distensió abdominal, artràlgies, miàlgies, cefalees, edemes perifèrics i alteracions de l'hàbit intestinal. Pel seu costat els psíquics engloben l'alteració de la conducta com a tristesa, còlera, ansietat, irritabilitat, disminució de la concentració, indecisió o aïllament. Tot això es deu que aquest procés afecta el metabolisme hídric i mineral i el sistema nerviós central.