Promogut per la direcció del Festival Antoni Lliteres d'Artà, el llibre, que s'adreça especialment als alumnes de música de grau elemental i mig, compta també amb el patrocini de l'Ajuntament i el Teatre d'Artà, el Consell de Mallorca, la Caja de Ahorros del Mediterráneo (CAM) i Musicasa.
Després de completar les fases d'invastigació, que va posar damunt la taula el 90 per cent de les partitures del músic i divulgació, amb l'enregistrament de nombrosos discs, segons va explicar Josep Palou, coordinador del volum, «ha arribat el moment de promocionar l'obra».
I el sector elegit per començar aquesta tasca de promoció ha estat el que integren els alumnes de música de grau elemental i mig, a fi que puguin començar a escoltar i conèixer el més prest possible la música d'Antoni Lliteres a través del programa que proposa el llibre» i al qual s'inclouen peces com Minué, la cantata Ha del rústico pastor, Confiado jilguerillo, Acis y Galatea, Los elementos de l'Opera armónica al estilo ytaliano, entre altres.
Concretament, el volum aplega en les seves cent pàgines algunes de les més importants «combinacions instrumentals» escrites per Lliteres. Tanmateix, mentre «algunes peces mantenen la formació original prevista per Lliteres», explica Palou, «altres han estat sotmeses a distints arrenjaments per tal d'adaptar-les als instruments actuals», com el piano, que no existia al XVIII.
Palou detallà que el procés d'elecció de les peces que finalment inclourà la publicació ha seguit distintes fases de selecció i revisió de material, abans de passar a la fase d'arrenjaments. Els ajusts que s'han realitzat, «s'han fet d'acord a l'evolució experimentada en la història de la música», assenyalà Palou, tot i que sempre i resta un petit marge de «gust i de llibertat». En aquesta fase de proves instrumentals, hi col·labora el cos docent de l'Escola de Música d'Artà que dirigeix Mateu Ginard.
Palou, que assenyala que aquest llibre «aspira a convertir-se en el pròleg d'una futura edició de la música d'Antoni Lliteres», va apuntar que «per fer viure el patrimoni» musical no basta amb la publicació d'un recull d'obres sinó que s'ha de tractar d'adaptar-les als nous temps. En el cas de la música, s'«ha de poder interpretar perquè no es mori», afirma Palou.
Músic i compositor, probablement el més prolífer de Balears, Antoni Lliteres fou considerat a l'època com un dels millors intèprets de violoncel. Dirigí la Capilla Real, màxima institució musical del seu temps, i la seva obra gaudí de gran èxit no només a l'entorn de la Cort, sinó a nivell de representació popular.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.