La sèrie Baleares, un viaje en el tiempo que emet La 2 de TVE arriba avui al seu quart capítol amb Georges Bernanos y Los Grandes Cementerios bajo la Luna (Mallorca 1934-1937) (21.05 hores). El capítol serà emès el mateix dia en què es compleixen 69 anys de l'alçament al Marroc del General Franco.
En aquesta ocasió la sèrie tracta sobre l'estada del famós escriptor francès a l'Illa de Mallorca i de la genèsis del seu polèmic llibre Els grans cementiris sota la lluna, en el qual explica clarament la repressió que es va dur a terme a Mallorca durant els primers mesos de la guerra.
El 1934 va ser un dels anys més difícils per a l'escriptor francès Georges Bernanos. Amb nombroses dificultats per a poder alimentar la seva nombrosa família a través del seu treball literari, va decidir viatjar fins a un lloc on la vida fos més barata que al seu país. El lloc escollit va ser Mallorca i en la primera part del documental es veu a la perfecció aquesta crisi patida per l'escriptor.
Bernanos va acordar amb el director de la seva editorial rebre un avançament de 60 francs per cada quartilla que fos enviant i els Bernanos abandonaren França. Arribaren a Mallorca a finals del mes d'agost d'aquell mateix any. A l'illa la seva obsessió per omplir quartilles i més quartilles per cobrir les necessitats familiars varen dur a l'escriptor a un estat d'ànim malaltís. Aquesta fou la causa que l'etapa mallorquina sigui la més fecunda de la seva existència.
En la seva estada mallorquina, Bernanos va tenir pocs amics, ja que l'idioma era una gran dificultat que havia de superar l'escriptor. Aquest és un dels fets que explica que la seva gran amiga fos francesa: Jliette Vernie, una aristòcrata casada amb un marquès espanyol, Alfonso de Zayas, que en aquells moments era el màxim responsable de la Falange mallorquina.
Quan el general Franco s'aixecà en armes contra la República, l'escriptor es posà del costat dels militars sublevats sense cap mena de reserves i arribà a justificar les seves accions, fins i tot estava orgullós del seu fill Ives, que amb tan sols 17 anys s'havia afiliat a la Falange i patrullava els carrers amb un gran màuser. Però a poc a poc els excessos i l'arbitrarietat dels nous governants el sobrepassaren.
LLavors, a principis del 1937, Ives, la gran preocupació de l'escriptor, fou enviat al front peninsular. A Bernanos ja no el retenia res a Mallorca i amb la idea del llibre en el cap decidí posar punt i final al seu periple mallorquí i retornà a França.
La publicació el 1938 de Els grans cementiris sota la lluna va commoure l'opinió pública mundial i va provocar el desconcert i l'escàndol en el bàndol nacional.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.