TW
0

JAVIER J. DÍAZ.Palma.
El violinista i director artístic del Festival de Pollença, Eugen Prokop, morí dijous a Brussel·les després d'una llarga malaltia. Aquest músic txec, que va néixer a Frystat el 1932, passarà a la història per convertir del Festival de Pollença en una de les cites musicals més importants de l'estiu mallorquí, a la qual va donar prestigi internacional.

Els seus amics i coneguts celebraran una cerimònia íntima a Brussel·les, mentre que l'Ajuntament de Pollença està preparant una missa homenatge per a la setmana que ve.

La vida de Prokop va estar molt lligada a Mallorca, sobretot des de 1976, quan passà a ser director artístic del Festival de Pollença. Anteriorment ja hi havia col·laborat a causa de la seva gran amistat amb el creador del certamen, Philip Newman, que li va descobrir la cultura mallorquina.

En els començaments va oferir dos recitals. El primer, el 1962 i el següent, tres edicions després, el 1965. Aquest últim any, Prokop, un dels màxims exponents de l'escola de violinistes txecs, fou l'estrella del cartell.

Una vegada conclosa l'etapa de transició després la mort de Newman, el violinista, que llavors era director artístic, s'havia proposat una meta: convertir aquest recital musical en una cosa important, una referència més enllà de les fronteres de l'Arxipèlag, que tingués una repercussió lluny de Mallorca i adquirís el prestigi necessari per atreure músics de qualitat.

El seu objectiu es va veure complit el 7 d'octubre de 1998, quan Prokop va aconseguir que el certamen entràs a formar part de l'Associació Europea de Festivals. Aquesta organització, destinada únicament a les principals manifestacions de música, ball i teatre que anualment es duen a terme a Europa, va marcar un abans i un després del festival i va obrir la porta a artistes de tot el món.

La cita pollencina, encapçalada per Prokop, aconseguia estar a l'altura de certàmens com el d'Estiu de Barcelona o l'Internacional de Música i Dansa de Granada, entre d'altres. La primera conseqüència d'aquest ingrés va ser que es va incrementar el nombre de concerts anuals dins del programa.

Però la carrera de Prokop ja parlava per si sola abans d'arribar al festival en els anys seixanta. Aquest violinista es va formar a Praga i va cursar els seus estudis superiors al conservatori de Brussel·les. Després de passar per Salzburg (Àustria), la universitat d'Indiana (Estats Units) i per Heidelberg-Mannheim (Alemanya), Prokop va actuar com a solista amb la London Philarmonic Orquestra i L'Orquestre Nationale de Belgique, entre altres agrupacions.

En tots aquests anys va aconseguir diferents mencions especials, entre les quals destaquen les que li van ser atorgades a les Balears. L'Ajuntament de Pollença li va concedir el 2001 la Medalla d'Or del municipi en reconeixement als seus 25 anys al capdavant del festival. El 7 de setembre d'aquell mateix any es va realitzar un acte homenatge en el Claustre de Sant Domingo, escenari habitual del recital de música, en el qual se li va lliurar l'esmentada medalla. L'acte va ser molt emotiu per a Prokop, ja que el seu amic, el vicepresident del festival des de 1962 i poeta Miquel Bota Totxo, li dedicà uns versos. Just el dia abans, el llavors ministre de Medi Ambient, Jaume Matas, li va lliurar també la Medalla de l'Orde d'Isabel la Catòlica, que li va atorgar el Ministeri d'Afers Estrangers i el departament de Cooperació amb Iberoamèrica.

Eugen Prokop acabà perfilant el projecte que va idear en els setanta: un festival internacional i de qualitat. Fins i tot hi va lligar noms il·lustres entre els quals destaca el de la reina Sofia, presidenta d'honor del Festival.