Greenpeace i Ecologistes en Acció se sumen al GOB contra la fragata de Calvià

Els ecologistes no descarten accions legals si els responsables duen endavant el projecte

Imatge de la fragata «Baleares» recentment donada de baixa per l'armada i que es vol enfonsar a les illes Malgrats.

TW
0

J.N./EFE.Palma.
Greenpeace i Ecologistes en Acció s'han sumat al GOB contra el projecte de l'Ajuntament de Calvià i la Fundació Calvià 2004 d'enfonsar la fragata Baleares al litoral per convertir-la en un parc de busseig. Cal recordar que aquestes dues organitzacions ecologistes són les més grans de l'Estat. La primera compta amb més de 85.000 associats tan sols a Espanya i la segona, amb més de 30.000.

Els ecologistes també han sol·licitat una entrevista amb el delegat del Govern, Ramon Socias, per transmetre-li personalment la seva opinió respecte d'aquest polèmic assumpte conegut popularment com a «operació Fragata». Així mateix, es dirigiran tant a l'Ajuntamient de Calvià com a la Conselleria d'Agricultura per comunicar-los la seva preocupació i no descarten recórrer a accions legals en cas de no obtenir una resposta satisfactòria.

Ahir matí, la portaveu de Greenpeace, María José Caballero, acompanyada per Toni Muñoz, del GOB, criticà les intencions del Consistori calvianer perquè considera que aquesta acció causaria una «artificialització» i un impacte «important» de l'ecosistema. L'ecologista recordà les enormes dimensions d'aquest vaixell de guerra, 113 metres d'eslora que desplacen 4.177 quilos, i posà com a evidència del que es vol fer que «a ningú no se li ocorreria col·locar en un espai protegit en terra quatre tones de deixalles» per a ús turístic. «No es poden proposar atraccions per deteriorar el medi ambient quan pot perjudicar-se l'ecosistema marítim de les Balears, que a més a més és un dels més rics de l'Estat», afirmà.

Com a solució per al vaixell, María José Caballera apostà pel reciclatge de l'acer amb què està construït. Ho féu d'acord amb un dictamen emès el 1997 per la Comissió Europea del Carbó i l'Acer (CECA) que aconsella aquesta pràctica per al seu estalvi energètic.

La portaveu de Greenpeace es permeté recomanar que la inversió d'un milió i mig prevista per convertir l'embarcació en un escull artificial per a busseig sigui destinada a cuidar de la reserva marina de les illes Malgrats, indret on es faria l'enfonsament de la fragata.

Per la seva banda, el portaveu del GOB instà el Consistori a «enterrar» el seu model «depredador» del territori i subratllà que si desitja potenciar el turisme de busseig «hi ha una altra via, que és reclamar l'ampliació de les reserves marines» al Govern. En aquest sentit, Toni Muñoz va exigir així mateix a la Conselleria d'Agricultura i Pesca que faci «una vertadera gestió» de les reserves marines, que en molts de casos «no estan ni tan sols senyalitzades ni tenen vigilància».

El portaveu del GOB indicà que l'organització ja ha traslladat l'assumpte tant al Ministeri de Defensa com al de Medi Ambient, i afegí que ha instat el departament de Cristina Narbona a no autoritzar «la ubicació de la fragata de guerra en domini públic» i a impulsar «el reciclatge de l'acer».