Ciència i reflexió per estudiar els actors, la cara oblidada del teatre

La UIB fa un curs per analitzar els qui pugen sobre l'escenari

TW
0

XISCO DÍAZ.Palma.
La Universitat de les Illes Balears ha posat en marxa aquesta setmana el curs d'estiu Visions de l'actor des de l'altra cara de la lluna. Des de dilluns passat i fins al proper divendres, els assistents estudien el fenomen actoral des de paràmetres científics. A més, «es proposen temes de reflexió entorn de les noves professions de la interpretació a partir de mecanismes audiovisuals i tecnològics», va assegurar ahir Patrícia Trapero, coordinadora de l'activitat.

Trapero va assenyalar que aquest curs pretén mostrar al públic que al teatre «s'estan fent altres coses, a part d'estudiar literatura dramàtica». Va afirmar també que «fer teatre és molt més que estudiar les composicions de les peces o saber on va néixer Shakespeare», i va deixar clar que «l'actor és la seva part més visible» i, tal vegada, «la més oblidada».

A aquest curs d'estiu, de sis hores diàries de durada, hi ha estudiants procedents de diverses disciplines, des de Dret fins a Odontologia. No obstant això, Lluís Masgrau, professor de l'Institut del Teatre de Barcelona, va assenyalar que això «no suposa un canvi dels plantejaments tècnics», perquè estan «predisposats i amb molt interès pel món del teatre». Masgrau pensa que l'estudi d'aquest art a Espanya «s'ha d'intensificar i desenvolupar molt més» i va valorar molt positivament aquesta iniciativa de la UIB, pràcticament «inexistent» a la resta de l'Estat.

Patrícia Trapero va destacar la importància del personal que imparteix les classes, que «respon així a la demanda actual de recursos teatrals». Els docents són professionals de les arts escèniques. Entre ells destaquen el director de cine José Luis Guerín, premi Goya; l'actriu mallorquina Llum Barrera; Marco de Marinis, professor del Departament de Música, Cinema i Espectacle de la Universitat de Bolonya; i diversos directors artístics del Teatro Abadía de Madrid.

Al curs hi ha inscrits alumnes de la UIB, de Barcelona i un estudiant mallorquí de París.