Prometen un cop de puny des de la portada del llibre. I aspiren a fer una gran obra, però també a viure una gran vida. Així són Melcior Comes i Pere Antoni Pons, el cinquanta per cent mallorquí del llibre Qui no mereix una pallissa!, que ahir fou presentat a la premsa a la llibreria Literanta de Palma.
El volum ha estat editat per L'esfera dels Llibres i inclou també els treballs de Jordi Rourera i Josep Pedrals. Amb l'aclaridor subtítol de La darrera generació d'escriptors catalans, el volum inclou un pròleg de Baltasar Porcel. Precisament l'andritxol fou qui va glossar les excel·lències del llibre.
Així les coses, va explicar que «es tracta certament de la darrera generació d'escriptors en català» i el va contextualitzar com el llibre que segueix a Fot-li que som catalans i Dogmàtica imparable.
«A diferència dels seus predecessors, aquest és un llibre que ens mostra una visió de la cultura i de la societat més encertada, més plural i real del que hi ha. L'aportació que han fet els dos mallorquins és important». Porcel va explicar la trajectòria de Comes, «un novel·lista que intenta escriure amb personatges que no tenen ides preconcebudes de les coses»; i la de Pons, dient que «és creador de poemes durs o molt durs, de persona descontenta visceralment però amb actituds molt humanes». El llibre és important perquè l'ha escrit la generació més nova, «que no són promeses sinó una realitat i expliquen com veuen el món».
Precisament aquest és un dels objectius fonamentals de l'obra, explicar el món, i especialment el món en català i des d'una perspectiva jove, però amb una actitud que defuig de les amargors de les generacions anteriors. «La nostra no és una actitud de desencís, desesperada o decebuda. No volíem aquesta actitud, tenim una nova manera de veure les coses i això és el que reflecteixen aquests quatre assaigs», assegura Melcior Comes. El pobler assenyala que «es tracta d'una reflexió cara a cara, gens complicada, amb les paraules de sempre i sense renunciar al llenguatge literari. És un assaig però no hi ha una prosa que el carregui».
Per la seva banda, Pons va indicar que «una altra de les grans virtuts del llibre és que també ens reflecteix una mica com som els autors, les nostres influències i les nostres maneres d'escriure. La gran virtut és que aquest llibre està viu i és una vida convertida en literatura». Pons també assegurà que «nosaltres no pensam que tot estigui perdut, tenim moltes ganes de fer coses». Porcel va explicar que «aquest és un llibre basat en la cultura, fet per gent que vol escriure, i això es nota».
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.