«Actions Tour» du a Cala Sant Vicenç la reflexió de set artistes sobre el turisme

Creadors nacionals i internacionals participen en la VI edició de la Nit Niu el 12 d'agost

"El Perro", art de denúncia.

TW
0

P.GIMENEZ.Palma.
Les accions i performances en directe de set artistes de renom nacional i internacional configuraran Actions Tour, un recorregut crític i irònic que reflexionarà sobre el concepte actual del turisme en la Nit Niu, la cita que convoca la seva sisena edició per al vespre del 12 d'agost a la Cala Sant Vicenç de Pollença.

Comissariat per Juan Antonio Àlvarez Reyes, l'esdeveniment artístic augura una convocatòria «molt divertida», a partir d'un «tour d'accions» que tindran com a leitmotiv el turisme, entès aquest com el fenòmen que cerca repetir tota una sèrie d'estereotips en un món globalitzat.

Fiona Tan, Lin Yilin, Surasi Kusolwong, Lara Almárcegui, Alicia Framis, Yan Duyvendak i el col·lectiu madrileny El Perro són els artistes que Reyes ha convidat a participar a Actions Tour, títol que, segons ell, sintetitza els continguts de la proposta ja que fa referència a «les accions, un dels mitjans artístics més usats darrerament», i associa els termes «tour i turisme».

A través de les seves obres, «els artistes reinterpretaran accions típiques que s'associen a una jornada turística a tot el món, on es gaudeix de nadar i jugar a la platja, de fer castells o d'assistir a una vetllada d'oci i música a l'hotel», assenyalà Àlvarez Reyes.

Tot i no desvetllar completament les propostes, el comissari de la sisena Nit Niu destacà que Fiona Tan (Indonèsia, 1966) participarà a la proposta amb «una projecció audiovisual que recrea l'espai de la Cala a través d'imatges d'arxiu», continuant la línia de treball que caracteritza l'obra de l'artista.

Reconegut internacionalment per les seves perfomances, Lin Yilin (Xina, 1964) recalarà a Pollença «amb una obra irònica», en la línia discursiva del creador amb accions que «reflexionen sobre la dificultat de superar barreres, sovint testimoniades per murades». La crítica més incisiva a la globalització tindrà la seva màxima representació en l'obra de Surasi Kusolwong (Tailàndia, 1965), un artista que, a través de les seves performances, aprofundeix en el fenomen de la colonització que s'està produint en aquest món globalitzat, prenint com a referències imatges esteroetip de Tailàndia.

Molt preocupada per la violència que el món actual genera cap a la dona, la catalana Alicia Framis construirà a la Cala -en col·laboració amb la UIB- «un espai per a la pau i l'amor», mentre que Lara Almárcegui dotarà d'un nou significat l'espai seguint els criteris que ha fet servir en les seves darreres intervencions en els anomenats «no llocs».

La faceta més crítica d'aquest tour probablement arribarà de la mà de Yan Duyvendak i del grup El Perro. Mentre que l'artista d'origen suís és conegut per un treball en el qual interectua amb projeccions per mostrar la seva preocupació per la imatge que estan construint els mitjans de comunicació visuals i com s'està educant la gent, el col·lectiu El Perro denunciarà amb la seva acció un fet molt comú a les costes de l'Estat. Quantes vegades la visió d'un paisatge idílic és interrompuda per la invasió d'una construcció?