JOANA NICOLAU.Palma.
La Demarcació de Costes i Patrimoni Històric del Consell treballen en un ambiciós projecte per protegir el jaciment arqueològic de l'illot des Porros. Aquesta necròpoli, situada vora la de Son Real, al municipi de Santa Margalida, és un dels vestigis més importants i peculiars de la prehistòria de Mallorca, alhora que, sens dubte, el seu testimoni més desprotegit.
A causa de la seva ubicació, mar endins, pateix l'onatge de tots els temporals. Aquest fet impedeix que qualsevol actuació per consolidar-lo sigui realment efectiva i tingui durada.
El projecte en qüestió consisteix en la construcció d'un dic submergit que serveixi per trencar les ones.
La baixa altura amb què l'illot sobresurt del nivell de la mar fa que el més mínim temporal l'afecti i danyi el jaciment. Així, amb aquest dic, l'onatge almanco no hi arribaria amb la fúria que acostuma a fer-ho.
El projecte va ser proposat a la Direcció insular de Patrimoni Històric per part d'una empresa d'enginyeria, Sener. El departament del Consell, que d'entrada el veu «amb bons ulls», el traslladà a la Demarcació de Costes i aquesta ja l'ha remès a Madrid perquè l'estudiïn i decideixen què fer.
L'illot des Porros és de domini marítim terrestre i, per tant, correspon a l'Estat fer-se càrrec de la seva conservació i del cost de tot el projecte. En cas de dur-se endavant, Patrimoni posteriorment hi intervendria per consolidar el que queda del jaciment en la mesura que sigui possible.
Ara bé, el cost de realitzar aquesta infraestructura submergida és elevat. Molt elevat. Només la redacció del projecte per part dels enginyers puja a 22.000 euros i l'execució, encara que es podria fer en aproximadament uns tres mesos, seria una inversió molt important. De moment Costes encara no ho ha quantificat.
Especialistes
L'empresa d'enginyeria Sener està especialitzada a realitzar projectes d'aquest tipus. Entre d'altres, ha duit a terme el de la platja de Cabrera de Mar, a Catalunya.
Aquesta solució planteja certs inconvenients, entre els quals es troba la manera de traslladar el material fins a l'illot per construir el dic. S'hauria de fer sense travessar les restes arqueològiques de la necròpoli de Son Real per no fer-la malbé. D'aquesta manera, l'opció que queda és que les peces i la maquinària pesant del dic puguin traslladar-se per mar.
Sigui com sigui, al marge d'una intervenció artificial semblant a aquesta, l'illot des Porros té difícil solució.
Tot i la seva gran proximitat, cal destacar que la necròpoli de Son Real i la de l'illot des Porros representen èpoques diferents i no tenen gairebé característiques en comú, a excepció d'haver servit com a centre d'enterrament durant la prehistòria.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.