La decisió d'un jutge d'empresonar Judith Miller, la reportera del diari The New York Times que va refusar testificar sobre les seves fonts, ha causat commoció als mitjans d'EUA, que debaten l'impacte del cas en la professió.
Dotzenes d'organitzacions han expressat la seva preocupació, en considerar que la batalla legal contra Miller i un reporter de la revista Time posa en perill el lliure flux d'informació.
«És un seriós contratemps per a la llibertat de premsa», va afirmar en un comunicat Rafael Olmeda, president de l'Associació Nacional de Periodistes Hispans, qui va assegurar que l'organització està «indignada» amb l'ocorregut. lmeda va instar els legisladors d'EUA a aprovar una llei que permeti mantenir la confidencialitat de les fonts, una proposta que es debat a la Cambra Baixa.
Bill Chamberlin, expert en llibertat de premsa de la Universitat de Florida, va afirmar que aprovar aquesta legislació és «una necessitat».
Per a Paul McMasters, expert en llibertat d'expressió del «Centre Primera Esmena» a Washington, el que ha ocorregut posa en risc la capacitat dels ciutadans de vigilar eficaçment les polítiques del Govern i que els funcionaris públics assumeixin la responsabilitat dels seus actes.
La decisió, a més, podria tenir repercussions més enllà de les fronteres d'EUA, segons el Comitè per Protegir els Periodistes, que promou la llibertat de premsa a escala global. «Els fiscals i jutges dels Estats Units han establert un desafortunat exemple», assegura un comunicat de l'organització.
Però no tots defensen que els periodistes es converteixin en una excepció a la legislació vigent als EUA. «Aprovar una llei federal perquè els reporters no es vegin obligats a testificar és un error», va explicar Tom Fitton, president de Judicial Watch, organisme que lluita contra la corrupció del govern.
En opinió de Fitton, qualsevol ciutadà que tingui informació que ajudi a desxifrar una investigació criminal ha de testificar davant d'un jurat, regla que no hauria d'excloure els mitjans de comunicació. La postura de Fitton coincideix amb la del fiscal del cas, Patrick Fitzgerald, el qual ha mostrat una ferotge oposició a concedir un tracte diferent als membres de la premsa.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.