Enfonsar la fragata «Baleares» destruirà vestigis subaquàtics a les illes Malgrat

Segons el PSM hi ha derelictes a la zona assenyalats a la carta de jaciments

La Fragata «Baleares», de gran eslora, serà enfonsada a la reserva marina de les illes Malgrat.

TW
0


El projecte d'enfonsament de la fragata Baleares a les illes Malgrat per fer un parc subaquàtic de busseig podria afectar greument el patrimoni arqueològic submarí de la Comunitat autonòmica de les Illes Balears. I és que a la zona existeixen com a mínim restes de dos vaixells de diferents èpoques que encara no han estat explorats.

Per aquest motiu, Antoni Alorda, portaveu del PSM al Consell de Mallorca, demanarà a la Comissió Insular d'Urbanisme i Patrimoni que prengui mesures en previsió del risc d'espoliació que podria suposar la posada en funcionament del projecte de l'Ajuntament de Calvià.

El líder dels nacionalistes va explicar a Diari de Balears que «aquest risc és molt fàcil d'explicar. Si finalment s'enfonsa la fragata hi haurà un nombre molt més gran i incontrolable de bussejadors a la zona, que tard o d'hora acabaran anant a aquests vaixells i espoliant el nostre patrimoni. No hem d'oblidar que es continuen trobant àmfores a moltes de bandes i que no tots els derelictes estan explorats, perquè l'exploració subaquàtica és molt costosa i complicada».

Alorda assegura que la carta de jaciments subaquàtics, el document que inventaria l'existència d'aquestes naus afonades, explica que s'hi troben localitzats «pecis d'alt interès patrimonial».

El PSM explica també que «la Conselleria de Medi Ambient i la Direcció General de Pesca, de qui depenen la gestió de les reserves marines de les Illes Balears, s'han d'oposar fermament al projecte de l'Ajuntament de Calvià». En aquest sentit, Pere Sampol, portaveu dels nacionalistes al Parlament de les Illes Balears, instarà els consellers Joan Font i Margalida Moner a pronunciar-se «contra el descabdellat projecte del batle de Calvià», Carlos Delgado.

Els nacionalistes també expliquen que «hem de criticar durament el seguit d'iniciatives desenvolupistes i contràries al medi ambient que està impulsant el batle de Calvià sense tenir present que el municipi ja ha estat construït en excés».

El PSM recorda al batle Delgado que les reserves marines «es declaren pel seu interès natural i no són un parc d'atraccions». Precisament per això, demanaran al director general de Pesca que no permeti que la reserva marina de les illes Malgrat es converteixi en «una atracció de fira».

Els nacionalistes també demanaran al conseller de Medi Ambient «si considera adequat llançar milers de tones de ferralla al fons d'una reserva marina». En aquest sentit, el PSM vol saber «si el conseller Font estaria disposat a sembrar d'electrodomèstics o de ferralla obsoleta la serra de Tramuntana per decorar-la».