«L'artista ha de cercar noves vies per a la seva creativitat». Ahir, el pintor nord-americà Georges Sheridan (Newton, 1923) resumí així la seva percepció després de tota una vida dedicada a l'art, que concep com «un canvi constant» del seu deure: la pintura.
El Museu de Sóller, al carrer de la Mar núm. 13, inaugurà ahir una retrospectiva dedicada a aquest autor, un dels fundadors dels «10 des Teix» al costat de Waldren, Yanikum i Albert, la primera col·laboració entre artistes estrangers i espanyols, en el Deià dels anys 50.
Sheridan inicià la seva carrera a Boston. Deixeble de l'alemany Karl Zerbe, viatjà a França passada la Segona Guerra Mundial. «Em vaig enamorar de París i hi vaig estar 23 anys». Allà rebé la segona gran influència «per tota una vida», impregnant-se de l'obra de Bonnard i Chagall i del jazz que omplia de notes la vida nocturna parisenca. Llavors, arribaren les creacions de Picasso i de Matisse. «Era un temps per al romanticisme, per a tot allò nocturn i eteri».
Des dels 60, les seves visites a Mallorca són més freqüents i la força dels colors de la Serra es tradueix en una etapa que ell anomena «blava», reflectida en una sèrie dedicada a Deià, sobretot «a la cala, al port i a la mar».
Sheridan recorda amb nostàlgia aquell temps. «Sense turisme, barat... fou l'època en què començàrem amb molts d'artistes l'escola de Deià. Allà hi vaig conèixer la meva segona esposa i la mare de les meves dues filles».
La mostra recorre les seves etapes, sovint contraposant motius en teles acolorides i creades amb dècades diferència. En opinió seva, «allò més important de la pintura és el color. Hi ha molta confusió en el món de l'art per separar-lo del dibuix. Són disciplines distintes en les quals he fonamentat tota una vida per l'art». >Un petit racó recorda l'artista mallorquí imaginari Moulin Légume, alter ego de Sheridan, en el qual el pintor troba la seva ànima reencarnada.
Es tracta de reflexos del budisme, que impregna la seva obra, «amb molta força en els darrers anys». Lluny de l'aspecte religiós, Sheridan hi troba el concepte, «moral i ètic».
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.