Una exposició gegantina recorda a Berlín els cent anys de l'expressionisme d'«El Pont»

La mostra reuneix obres dels màxims exponents del moviment com Kirchner, Nolde i Pechstein

TW
0

Els grans olis de carrer d'Ernst Ludwig Kirchner, aquarel·les de les mars del Sud d'Emil Nolde i vitralls pagans de Max Pechstein són part de la gran exposició que la Nova Galeria Nacional de Berlín dedica des d'avui al grup expressionista Die Brücke -El Pont-.

Gairebé mig miler de les obres més representatives del moviment -sobretot aquelles que il·lustren millor la relació d'aquests artistes amb Berlín- són elements cabdals en el centenari de la creació de Die Brücke a la ciutat de Dresden el 1906.

L'exposició, que també ofereix exemples de predecessors de l'expressionisme, «posa l'accent en la capital alemanya, però té una vocació retrospectiva» de tota la trajectòria d'aquests creadors, segons assenyalà ahir en la presentació el director del Gabinet de gravats dels museus estatals de Berlín, Hein-Theodor Schulze Altcappenberg. Aquesta «mostra interdisciplinar sobre tots els aspectes de Die Brücke relacionats amb Berlín», com la definí Schulze Altcappenberg, es podrà veure fins al 28 d'agost.

Dresden -de l'est d'Alemanya- celebra l'aniversari amb una retrospectiva de teatre expressionista, diverses exposicions d'art i arquitectura i una llarga sèrie de conferències fins al 2 de juliol.

Aquesta ciutat, situada devora l'Elba, fou el bressol del grup format en principi pels estudiants d'arquitectura Erich Heckel, Fritz Bleyl i Karl Schmidt-Rottluff, a més de l'esmentat Kirchner. El 1911 es traslladaren a Berlín, i el contacte amb les avantguardes literàries i amb la gran ciutat els inspirà per il·lustrar amb tècniques innovadores, sobretot el gravat, l'aparició de l'individu modern, urbà, en contraposició amb la banalitat de l'art representatiu de l'època del kàiser Guillerm.

Després del reconeixement obtingut en els anys vint durant la República de Weimar, foren víctimes de la gran batuda dels nazis contra l'«art degenerat», fins al punt de convertir-se en el «motiu principal» d'aquesta designació, recordà l'expert.

La mostra ressalta la producció de Die Brücke a Berlín entre 1911 i l'any de la seva dissolució (1913), però així mateix ofereix exemples de precedents de l'expressionisme -Vincent van Gogh, Paul Gauguin, Edvard Munch, Henri Matisse-.