El Castell de Bendinat es convertirà en una extensió de l'IVAM a partir d'agost

La inauguració presentarà una mostra escultòrica de l'artista figuratiu John Davies

Consuelo Ciscar i Benjamín Atienza, ahir al Castell de Bendinat. | TERESA AYUGA.

TW
0


Consuelo Ciscar, directora de l'Institut Valencià d'Art Modern (IVAM), i Benjamín Atienza, director general adjunt de la Fundació Astroc, visitaren ahir el Castell de Bendinat, al terme de Calvià, per supervisar les obres d'acondicionament de l'espai que el proper mes d'agost acollirà la seva inaguració com a un nou centre artístic de Mallorca. La fundació valenciana va adquirir el passat setembre el Castell de Bendinat per un valor de 24 milions d'euros a la família del batle de Calvià, Carlos Delgado.

El proper 4 d'agost serà la gran nit en què els jardins del castell, de més de 300.000 metres quadrats, mostraran una selecció d'escultures de Miquel Navarro, Manolo Valdés, Andreu Alfaro i Anthony Caro. L'interior de Bendinat mostrarà peces escultòriques de l'anglès John Davies, procedents de la mostra que fins el 22 de maig exposà l'IVAM.

Per al 2006, la nova seu de la Fundació Astroc a Mallorca, i ja amb la rehabilitació del castell i la casa de pagès de Bendinat conclosa, ampliarà la seva proposta cultural i inclourà tallers i exposicions d'artistes de renom internacional, sempre centrant-se en la vessant escultòrica. Ciscar va avançar també que es farà un projecte, ja batejat amb el nom de «Nits de Bendinat», on l'històric castell oferirà espectacles de dansa, teatre i música.

En aquest sentit, Benjamín Atienza va explicar que la Fundación Astroc ha iniciat ja les diferents fases d'aquest projecte habilitant els jardins del castell. «Els treballs d'il·luminació superen un cost de 600.000 euros, i el resultat serà espectacular. A més, s'està fent la neteja dels jardins, molt especials i catalogats, la connexió del regadiu, acondicionament d'un aljub i el tancat dels mateixos, seguint la tradicio mallorquina». Segons apuntà Atienza, la següent passa serà l'estudi per a la rehabilitació de les construccions, el castell i la casa de pagès, «que és d'un valor arqueològic incalculable».

«El més important és la recuperaciáo d'un patrimoni nacional de les Balears, un castell que des de fa moltíssims d'anys no ha estat visitable, i que ara obrirà les seves portes a tota la ciutadania a través de la cultura», explicà Atienza.

Així, el tercer pas del pla de la Fundació Astroc a Bendinat serà «generar un espai cultural global, amb tots els fons de l'Institut Valencià, així com el desenvolupament de nous projectes sorgits de les altres seus de l'IVAM», afirmà Ciscar. Aquest és el cas del cèntric edifici madrileny «amb una de les millors col·leccions fotogràfiques de l'Estat».