Telescopis del món es preparen pel xoc d'una sonda i un cometa

La sonda «Deep Impact» col·lidirà amb el Tempel 1 el 4 de juliol

TW
0

Més de 30 observatoris astronòmics de tot el món han iniciat la coordinació d'operacions per captar les imatges del xoc de la sonda Deep Impact de la NASA amb el cometa Tempel 1, que haurà d'ocórrer el 4 de juliol.

Entre aquests observatoris hi ha el Hubble, el Chandra i l'Spitzer, que l'agència dels Estats Units manté a l'espai, com també el conjunt de telescopis d'El Paranal, a Xile, sota la direcció de l'Observatori Europeu Meridional (ESO), una organització intergovernamental d'onze membres. Pels científics de tot el món serà la gran oportunitat d'escorcollar per primera vegada els materials que s'han mantingut sense canvis en el si del cometa des de la creació de l'univers.

El 3 de juliol, quan Deep Impact arribi a les proximitats del cometa, la sonda es dividirà en dos components. Un s'ubicarà en la trajectòria del cometa per xocar directament amb el seu nucli, mentre que l'altre realitzarà una maniobra que li permetrà presenciar la «col·lisió en primera fila», segons va anunciar dijous el Laboratori de Propulsió a raig (JPL) de la NASA.

Dins la trajectòria del cometa, els components informàtics del vehicle el guiaran cap al nucli del cometa il·luminat pel sol. El xoc de l'«impactador», com l'ha anomenat la NASA, causarà, possiblement, un cràter de la mida d'un camp de futbol, a més d'un nigul de materials que es propagaran pel buit espacial.

L'experiment permetrà estudiar la crosta i l'interior d'un cometa, va assenyalar ESO, que coordinarà les operacions dels telescopis d'El Paranal i de La Silla a Xile. Segons ESO, el material del nucli d'un cometa és pristi i podrà revelar nova informació sobre les albors del sistema solar.