Els editors reconeixen la necessitat de posar messions per la qualitat literària

Es fan seus els requisits de Víctor Gayà en el pregó de la Fira del Llibre d'enguany

El canvi d'ubicació també ha duit nombrosos visitants durant els darrers dies.

TW
0

«Hem de posar messions per la qualitat». Tant el secretari com el tresorer del Gremi d'Editors de les Illes Balerars, Lleonard Muntanar i Francesc Moll, expressaren ahir el seu «acord total» amb la reivindicació de qualitat formulada per Víctor Gayà durant el seu pregó de la Fira del Llibre 2005.

En la seva intervenció, l'escriptor assegurà que «l'exigència de qualitat ens hauria de presidir a tots: creacors, científics, pensadors, editors, promotors, crítics i lectors». L'autor fou molt crític amb els escriptors mateixos, però també atacà els editors, subratllant que «el món editoral ven com a llibre qualsevol cosa enquadernada i relligada. Tal volta, dins el mercat editorial, hi ha un excés de complaença de satisfer la demanda del públic no lector que compra llibres, i això, que potser augmenta la balança de resultats, al capdavall no afavoreix el prestigi del llibre ni de la cultura que representa».

L'editor Lleonard Muntaner explicà que «nosaltres no podem estar més que d'acord amb les paraules del pregoner. Jo, com a lector, no vull comprar llibres per perdre el temps i estic seleccionant molt, amb la qual cosa la meva intenció és ser com a editor igual d'exigent que com a lector: no vull perdre el temps i vull plantejar l'edició de materials que aportin algunes coses». Muntaner reconegué que de cada vegada més tendeix a aquesta actitud, «que ens és possible perquè som una editorial que ha aconseguit una certa estabilitat».

Per la seva banda, el tresorer del Gremi d'Editors, Francesc Moll, manifestà que «jo també estic d'acord amb les paraules del pregoner. Possiblement s'editen massa llibres i de vegades és un excés produït per causes conjunturals, alienes a la creació literària, com podria ser el mateix suport genèric». La problemàtica encara no s'ha debatut a fons en el si del Gremi, «però jo ho reconec, perquè de vegades se treuen llibres al carrer no alimentats pel criteri de la qualitat, sinó per altres raons». De tota manera, Francesc Moll explicà que «també és hora de fer autocrítica: no estaria malament, ja que de vegades es reben unes coses... els escriptors també haurien de ser més exigents».

Així mateix, a la Fira del Llibre hi han arribat les primeres polèmiques. I és que un grup d'editors que són distribuïts per Palma Distribucions es queixa de la seva poca presència en els actes organitzats. Afirmen que «com que Palma Distribucions no té estand, ningú de la fira no compta amb nosaltres».

Xesc Martínez, del mateix grup, declarà que «nosaltres no pertanyem al Gremi d'Editors i per tant no ens surt a compte anar a la fira: és un tema purament econòmic i no ens surt rendible. Però els llibres estan molt ben repartits per tots els expositors i pels mostradors. Nosaltres, quan hi anàvem, ens encarregàvem de dinamitzar una mica la mostra muntant activitats, però ara els editors les podrien haver preparades pel seu compte». Fonts oficials de la fira reconeixien ahir que «només algunes activitats» s'organitzen directament.