Palma redescobreix els orígens balears i la relació d'Albert Camus amb les Illes

Una exposició i conferències aprofundeixen en la figura del premi Nobel de Literatura

Nombroses persones assistiren a la inauguració d'«Albert Camus i les Illes Balears». | M.À.C.

TW
0

P.GIMÉNEZ.Palma.
Documents, fotografies, correspòndencia i objectes personals, l'exposició dels quals es veurà completada amb les reflexions que aportaran experts en la vida i l'obra d'Albert Camus, permeten des d'ahir i fins dissabte, dia 28, descobrir la relació de l'escriptor francès amb les Illes i que el premi Nobel de Literatura (1957) es retrobi amb els seus orígens balears.

S'acompleix així l'objectiu del programa, que, organitzat per Vicepresidència i la Conselleria de Relacions Institucionals de l'Executiu de les Illes -en col·laboració amb l'Ajuntament de Palma, la Federació de Cases Regionals i la Fundació Albert Camus-, ret homenatge a l'escriptor, novel·lista i dramaturg amb una sèrie d'actitivitats il·lustratives dels vincles d'Albert Camus i les Illes Balears.

Sota aquest títol, i en presència de la filla de l'autor, Cathérine Camus, ahir es va inaugurar l'exposició que mostra a la seu de l'Estudi General Lul·lià, entre d'altres curiositats, objectes personals de l'autor de La pesta, documents, fotografies, un enregistrament amb la veu original de l'escriptor i correspondència que Camus va mantenir amb personatges com Ortega y Gasset. La visió d'aquest llegat permet a l'espectador aproximar-se a la figura de Camus des d'una triple perspectiva: indagant en els seus orígens; reflexionant entorn del seu compromís polític i descobrint la seva passió pel teatre i els autors del «Segle d'Or» espanyol.

Aquests són els eixos que articulen la mostra, que, segons va explicar Andrea Fosty, presidenta de la Fundació Albert Camus, s'inclou dins un programa més extens d'activitats, que des de l'any 2000 tracta d'apropar-se «als mediterranis de Camus». Amb aquest propòsit, «s'imposava indagar en la connexió espanyola de Camus» i, en especial, a les seves arrels balears.

I és que, com va recordar la vicepresidenta i consellera de Relacions Institucionals, Rosa Estaràs, la relació de Camus amb les Illes és doble. D'una banda, pel que fa al vessant personal, els orígens materns de l'autor troben vinculació amb Menorca. L'escriptor d'Estat de setge i La caiguda, entre d'altres títols, fou nét de Catalina Maria Cardona, veïna de Sant Lluís (Menorca). També d'origen menorquí va ser la segona esposa de l'autor, Étienne Sintes.

La relació de Camus amb les Balears també esquitxà el seu vessant professional. L'escriptor, que va visitar l'Arxipèlag l'any 1935 amb la seva primera esposa, deixà testimoni a la seva obra L'envers et l'endroit, al capítoAmor a la vida, d'aquest viatge i de la seva relació amb Palma. Precisament, dissabte migdia es realitzarà un itinerari que recorrerà les passes d'Albert Camus per la ciutat de Palma.

La relació d'Albert Camus amb les Illes acabarà de descobrir-se en el cicle de conferències col·loqui que acollirà, dissabte horabaixa, la seu de l'Estudi General Lul·lià. En aquest, experts coneixedors de la vida i l'obra de l'escriptor aprofundiran en L'home i la seva obra, L'emigració menorquina a Algèria, Les arrels menorquines, El compromís polític i L'estada d'Albert Camus a les Illes Balears.