P.G.Palma.
Encara que convisqui amb l'estigma de ser un gènere menor, la poesia sempre és present. Per sobre de modes i de creences, l'autor continua trobant en el poema el seu millor aliat per expressar els sentiments de l'ésser humà, tal vegada perquè aquest gènere, com les emocions, tot i no tenir un llenguatge concret, sempre obre un camí per donar-se a entendre. Una prova evident d'això es visqué ahir vespre al pati del Centre Cultural de la Misericòrdia de Palma.
Amb la paraula com a única eina per treballar les emocions i per transmetre-les a un públic nombrós, els tretze autors que aquest cap de setmana participen en el VII Festival de Poesia de la Mediterrània anaren ocupant un per un el seu lloc damunt l'escenari per fer partícip l'auditori, a través dels versos que recitaren en la seva llengua original, de les seves experiències, les seves pors i inquietuds i, en definitiva, de les impressions sobre el món actual i els sentiments que hi cohabiten. D'aquesta manera, en un moment en què el planeta és assolat per la guerra i per la barbàrie, la trobada literària aconseguí trencar de bell nou una llança a favor del diàleg i de la comunicació, fent protagonistes de la vetlada els sentiments purs transmesos pels poetes amb les seves veus.
Sense cap dubte, l'experiència féu gaudir els nombrós públic que assistia a l'esdeveniment. Entre altres, hi eren Damià Pons, escriptor i exconseller de Cultura; el també escriptor Sebastià Perelló; l'exconsellera Misericòrdia Ramon; el director insular de Cultura, Guillem Ginard; i la directora gerent de la Casa Museu Llorenç Villalonga, Gemma Pascual.
Tots es deixaren dur per la màgia de les paraules des del primer moment. El català Francesc Garriga fou l'encarregat d'inaugurar el programa, llegint un seguit de poemes carregats de sentiments i d'idees, extrets de llibres com Temps en blanc. A continuació, arribà el torn de l'autor hebreu Moshe Benarroc i del manacorí Josep Lluís Aguiló amb dues intervencions corprenedores. Els versos s'acompanyaven d'una sèrie d'imatges que es projectaren durant tot l'esdeveniment a l'escanari principal.
A l'hora de tancar aquesta edició, encara havien d'intervenir el barceloní David Castillo que, entre altres, havia de recitar La rambla del Carme, un dels textos que l'escriptor aplega en el seu llibre El pont de Mühlberg; Ghajacumu Thiers havia de fer present la llengua corsa al pati de la Misericòrdia a través d'una intervenció que es preveia colpidora, com la del literat egipci Girgis Shorky, que articulà els seus mots en un àrab ben diferent del del marroquí Hassan Najmi. En el recital, en el qual també prengué part el poeta mallorquí Miquel Cardell, el públic se sorprengué amb el marroquí Larbi El Harti, que fa servir el castellà com a llengua literària, i amb Xènia Dyakoneva, que recità en rus.
La francesa Nathalie Quintaine, el català Vicent Alonso i el poeta Vicente Gallego foren la resta d'autors que possibilitaren la «gran trobada de la poesia de totes les mediterrànies del món».
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.