Dijous vespre Antònia Amengual Gelabert va rebre una visita molt
especial. Juana Faraone, l'empresària d'origen valencià que ha
introduït la sobrassada als Estats Units a través de la importadora
La Española, gràcies a una recepta del germà d'Antònia, el pare
Miquel, es va voler aturar a Biniali. Juana ha visitat durant tota
aquesta setmana cellers i fàbriques de producte balear a Mallorca i
a Menorca per intentar introduir nous aliments entre el públic
americà, on la cuina espanyola s'ha posat molt de moda. La seva
tenda i empresa d'importació, La Española Meats Inc. té vint
treballadors a Los Angeles però Juana no oblida qui la va ajudar en
els seus inicis, el pare Miquel Amengual de Biniali. «Passava per
un mal moment personal i econòmic i vaig començar a fer sobrassada,
xoriço i morcilles per vendre. Miquel i jo érem bons amics i ell va
ser qui em va ensenyar la recepta i l'elaboració del producte. Al
principi sortien taques blanques i ell tot d'una va veure que es
devia a la falta de pebre bord. No ho va dubtar, va venir i va
ficar les seves mans a la ribella on feia la sobrassada i em va
ensenyar a pastar», explica Juana Faraone.
Fa més de sis anys que el pare Miquel, que ja té 84 anys i està
malalt, no visita Biniali, on viu la seva única germana, Antònia, i
les seves cunyades i amigues Catalina Mairata, Francisca Beltrán i
Francisca Nicolau. Juntes, i acompanyades de l'amiga del pare
Miquel a Los Angeles, Juana Faraone, dijous a vespre van agafar el
telèfon i van cridar a Miquel, que s'alegrà molt de sentir-les des
de Mallorca. «Ell era molt llest i a ca nostra fèiem matances cada
any. Ningú no el va ensenyar, ell tot sol en va aprendre observant
com els meus pares mataven el porc i pastaven la sobrassada»,
recorda Antònia.
El pare Miquel se'n va anar de Biniali per dedicar-se a les
missions a Sud-amèrica i als Estats Units, a Los Angeles. Allà, a
l'església Nativity de Torrance, a més d'ensenyar a fer sobrassada
i també ensaïmades ha ajudat els més pobres. «Torrance és un barri
perifèric de Los Angeles, amb gent molt pobra, i és allà, prop dels
que no tenen res, on Miquel s'ha dedicat a donar-ho tot. Jo crec
que és un sant. Ara és major i a vegades s'oblida de l'anglès i es
posa a xerrar en mallorquí», contà Faraone.
Aquesta empresària americana, que ja havia visitat Mallorca,
importa centenars de productes espanyols, des de pernil salat fins
a ensaïmades, que arriben sense coure. El mercat americà, recorda,
és molt exigent i restrictiu i això fa que un producte com la
sobrassada no es pugui importar directament.
Després de la seva visita per Mallorca i Menorca ha pogut tastar
ella mateixa la gran varietat de menjars típics que hi ha a
Balears. «M'ha encantat el formatge, les coques, però el meu
preferit continua sent la sobrassada feta aquí», explica.
I és que fins ara, Faraone, havia afegit a la sobrassada un
ingredient poc mallorquí, l'all. Un element que, després del que li
han aconsellat traurà de les sobrassades americanes que ven des de
Califòrnia.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.