P.G./J.M.A.Palma.
La Gerència d'Urbanisme de l'Ajuntament de Palma concedí a la seva sessió d'ahir la llicència d'obres per a la reforma de l'edifici de Can Oleo, propietat de la Universitat de les Illes Balears (UIB). L'autorització permet que la UIB iniciï després d'anys d'espera el procediment administratiu per licitar les obres que podrien començar la tardor i fer realitat el projecte de l'arquitecte Pere Nicolau, que dotarà la ciutat de Palma d'una representació física de la universitat.
La imminència de la concessió motivà que la passada setmana el Consorci per al Foment d'Infraestructures Universitàries (COFIU) inclogués la reforma de l'edifici en el seu pla d'actuacions i inversions anuals, dotat en aquest exercici amb 6.966.268 euros. S'ha de recordar que el projecte de reforma i rehabilitació del casal del segle XV que s'ubica al carrer de l'Almudaina de Palma ha viscut un complex procés fins a obtenir la llicència d'obres.
Aconseguir el vistiplau al projecte amb el qual Pere Nicolau guanyà el concurs per a la realització de les obres el 2001 ha estat un dels principals problemes que ha motivat l'ajornament de la concessió de la llicència.
La Comissió de Centre Històric va tomar en diverses ocasions el pla original de Nicolau i la seva filla, Mariona, exigint la seva revisió i modificació, especialment al mur de vidre que incloïa com element per ressaltar l'escala gòtica que ocupa el pati central del casal.
La catalogació de l'immoble com a Bé d'Interès Cultural (BIC) i el grau de protecció que aquesta figura li atorga feia impossible la modificació d'elements preexistents i obligava a emprar materials anàlegs als de l'època de la construcció original.
Finalment, el mes d'abril del 2004 la Comissió de Patrimoni del Consell de Mallorca aprovà la nova proposta de l'arquitecte, que substitueix el polèmic mur de vidre per un llenç emblanquinat sense obertures. Solucionats els tràmits burocràtics res no impideix ja iniciar la reforma que preveu l'estructuració de l'edifici que ocupa una superfície de 2.068 metres quadrats.
Amb un pressupost inicial calculat en 2,4 milions d'euros i l'objectiu d'esdevenir en centre de referència per a la UIB acollint actes oficials, un arxiu històric i la Càtedra Ramon Llull, entre d'altres iniciatives, la reforma afectarà els distints nivells de l'edifici.
Així, els espais de la planta baixa i entresol acolliran una llibreria, la cafeteria, espais polivalents, el centre d'informació de la UIB, l'arxiu històric i la Càtedra Ramon Llull, a més del vestíbul i les terrasses. La reforma dotarà el primer pis amb cinc despatxos de representació, sala de juntes i sala polivalent. El segon pis quedarà reservat a docència i a conferències. Disposarà d'una primera aula (seminari) amb capacitat per a 25 persones, i una segona per a 40 persones, a més d'un espai polivalent amb capacitat per a 55 persones.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.