El Gall editor desembarca amb articles, dietaris i teatre infantil

Florit, Simó i d'Efak, els tres autors de les novetats dels pollencins

TW
0


Articles periodístics, un dietari i teatre infantil. Aquestes són les novetats que proposa l'editorial pollencina El Gall que acabava de publicar els llibres Terra Prima, de Gabriel Florit; En aquesta part del món. Dietaris, 1974-2003, de Guillem Simó i Gimnèsies i Pitiüses, el regne al mig del mar, de Guillem d'Efak.

Terra Prima és un nou recull dels articles de Biel Florit publicats a Diari de Balears des del 2000 al 2004. En aquests, i segons es pot llegir a la contraportada, «segueix fidel a la seva veu incisiva destacant els aspectes més humans de la quotidianitat, no sempre amable, que ens envolta». Una altra de les característiques d'aquest aplec és que «la seva paraula, per damunt de tot, obra un efecte dissuasori en el lector per mitjà d'un lirisme contingut de gran força estètica».

Gabriel Florit va néixer a Sineu el 1944 i tot i destacar com a poeta ha publicat quatre reculls de contes. Aquest és el segon que fa d'articles publicats aDiari de Balears.

Pel que fa als dietaris de Guillem Simó, hi confluiexen dos factors que determinen la seva redacció: d'una banda, un motiu de caire personal com l'honestedat i, per l'altra, la necessitat dels escrits com a manera d'eradicar «la contundent actuació de la realitat del seu entorn».

Aquesta obra va ser bastida per Guillem Simó al llarg de trenta anys amb la perseverança de qui lliura de manera bella i precisa els seus dubtes i les seves pors. Guillem Simó va néixer a Palma el 1945 i hi va morir el setembre de 2004. Fou llicenciat en Filologia Romànica per la Universitat de Barcelona, va publicar estudis d'història, història literària i de poesia.

Sense cap mena de dubte la principal novetat és la inauguració de la col·lecció La Pinyetga, de teatre infantil, que comença amb l'obra de Guillem d'Efak. Gimnèsies i Pitiüses és una obra de teatre que l'autor va bastir sobre el poemari El regne al mig del Mar, publicat el 1980 en un opuscle amb el sotstítol de Història de les Balears contada en cançons. L'autor pretenia dur aquesta obra a les escoles de secundària, però era l'època de la preautonomia i de precarietats i no va rebre el suport necessari.

La dramatització del poemari amplifica enormement la seva força i la dota d'una intencionalitat especial, ja que el relat conserva una gran força escènica i ofereix tota la nostra història. A l'entorn de cada una de les illes, hi desfilen els principals protagonistes que relaten els episodis més significatius que configuren la nostra manera de ser.