J.CASTELLS. Palma.
«Jo pensava que amb el calabruix i el cap de fibló anava per tot i ara resulta que hi ha més de 300 denominacions per a fenòmens meteorològics al Migjorn i Llevant de Mallorca». Així de sorprès i encantat es mostrà el popular Francesc Mauri, home del Temps de TV3, en la presentació que va fer, juntament amb Cosme Aguiló, del llibre Els noms dels niguls a Mallorca (Migjorn i Llevant) de Maria Bonet i Miquel Grimalt.
La presentació va tenir lloc ahir vespre al Centre Cultural Sa Nostra, davant un públic que omplí la sala de conferències, molt interessats en la darrera novetat de l'editorial Menjavents. Francesc Mauri, el primer a parlar en aquesta presentació, arribà a migdia a Mallorca, on participà en un curs de la UIB i després, en una agenda vertaderament ajustada, mostrà la seva satisfacció per poder participar «en un llibre en el qual trobam allò que ens agrada tant a la nostra feina a TV3, donar un esquitx d'aquell vocabulari més local».
En aquesta proximitat amb l'espectador, Mauri féu especial incidència en la importància que els homes del temps de la televisó catalana donen a la recuperació i difusió d'un vocabulari que «és tan nostre». En aquest sentit, el meteoròleg explicà que des dels seus inicis el 1983, TV3 apostà per una forma d'explicar el temps des de la revolució que imprimí «la forma d'explicar d'Antoni Castejón».
Així, es començà a fer ús d'un vocabulari «que s'havia prohibit en els mitjans, com calamarsa o calabruix, i que ens permet aportar aquesta informació, on tots els racons del territori, i les realitats locals, hi són presents», explicà Francesc Mauri. «Malgrat que pugui semblar una informació irrellevant, crec que la recuperació i el manteniment d'aquestes denominacions, tenen tota la importància del món, en un moment de voràgine informativa», afirmà Maurí, i acabà la seva intervenció amb l'esperança que tota aquesta riquesa «no es perdi».
A continuació, el filòleg Cosme Aguiló féu una extensa explicació sobre la importància de la riquesa d'aquesta nomenclatura, els seus orígens i les fonts que han aportat tants i tants noms, denominacions locals, per explicar una realitat que tan sols es veu aixecant el cap mirant al cel.
Aguiló va començar la seva intervenció amb els versos de Miquel Costa i Llobera Tempora per introduir «la intensitat dels noms que campen pel cel mallorquí i que fan referència especial a uns fenòmens que tenen com a característiques, una manca de solidesa, la capacitat d'aparèixer i desaparèixer; i la seva mobilitat».
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.