El món de la cultura, «indignat» per la supressió de l'exposició

Els escriptors demanen major sensibilitat per la cultura pròpia

TW
0


Si les reaccions en el món de la política per la suspensió d'Irradiacions varen ser molt dures, el món de la cultura no es va poder estar de criticar amb duresa l'ajornament de la mostra per mor de la venguda dels prínceps Felip i Letícia. Tots ells consideren que era una oportunitat extraordinària perquè els Prínceps visitessin la mostra i aprenguessin alguna cosa de la cultura pròpia del seu lloc d'estiueig.

L'escriptor Guillem Frontera va explicar que «algú hauria de respondre per aquest desbarat, perquè el que es demostra és que estan convertint la Llonja en 'puta per rostoll' i això, vengui d'on vengui, és una falta de respecte a la cultura absolutament inadmissible».

El novel·lista va recordar que ja es va produir una situació similar el 1974 amb una exposició de pintura gòtica que hi havia a la Llonja «i es va fer un sopar quan van venir els aleshores prínceps. La diferència és que en aquell moment aquella decisió li va costar el càrrec al president de la diputació i hauríem de veure si ara passarà el mateix».

L'escriptor Ponç Pons, que dimarts havia de participar a una taula rodona, va explicar que «allò que ha fet el Govern és escandalós, vergonyós, de pena. Si ve el príncep, per què no el duen a sopar al Celler de sa Premsa? Les monarquies són un símptoma d'immaduresa política, em declar absolutament republicà i no som súbdit de ningú. Que es puguin desmantellar 100 anys de cultura per la vinguda d'un príncep em sembla denigrant».

L'editor Lleonard Muntaner va explicar que «aquesta és una molt bona exposició i és una llàstima que hagi estat interrompuda. No sé qui ho ha planificat, però l'haurien d'haver visitat i no haver-la tancat d'aquesta manera tan sobtada».

El poeta Xavier Abraham, que ha col·laborat en el muntatge de la mostra, va explicar que «aquesta és una demostració de la importància de la cultura per als nostres dirigents, que lleva del mig aquesta exposició per fer un acte social totalment desorganitzat sense pensar en el cost que això tendrà per als ciutadans. És indignant».

Ferran Gomila, membre del comitè de direcció de l'Obra Cultural Balear, va explicar que «hi hauria d'haver moltes més alternatives per poder celebrar aquesta recepció en un lloc que no afecti una exposició que ha estat muntada per l'Institut d'Estudis Balèarics, és a dir, pel Govern. En aquest context, han optat per eliminar la mostra quan tenien moltes altres alternatives i això demostra el que els interessa».

L'escriptor Llorenç Capellà va dir que «jo crec que aquesta decisió ha estat una gran bajanada per part del Govern i una manca absoluta de sensibilitat de la Casa Reial molt greu».

El portaveu dels Joves de Mallorca per la Llengua, Pep Bernat Sánchez, va assegurar que «la nostra valoració sobre aquest fet és totalment negativa, perquè les accions en favor de la llengua catalana no sovintegen i qualsevol acció que es faci és molt important, i més aquesta, que ha acostat la literatura en la nostra llengua a molta de gent, una literatura que de vegades no és tan mediàtica com en altres llengües i que està arribant a molta de gent jove. És molt lamentable que se suspengui, no hi ha res que ho pugui justificar, i molt menys la venguda d'uns prínceps, nosaltres creim que és un gran error».

Per al cap del Centre Cultural Capaltard, Vicenç Calonge, «aquesta decisió és totalment indignant, perquè allò que haurien de fer els prínceps és visitar aquesta exposició i aprendre alguna cosa de la nostra cultura, que els aniria molt bé. Però sembla que hi ha interessos perquè aquesta exposició no es visiti i no es mostri. És una de les poques coses que s'havien fet en favor de la llengua catalana. Jo crec que entre tots han perdut el seny».