Antoni Alorda, portaveu del PSM en el Consell de Mallorca, i la consellera Bàrbara Bujosa expressaran avui a la Comissió de Patrimoni del CIM la seva preocupació i demanda d'informació davant el que Alorda qualificà com una «lamentable restauració del portal Major i del Mirador de la Seu».
Les demandes del PSM se centren en la reacció que la pedra de Santanyí ha sofert davant els productes químics emprats en la recent restauració realitzada sobre els esmentats portals de la Seu. «S'ha deteriorat un conjunt escultoric de primera magnitud i part important del patrimoni mallorquí», afirmà Alorda, que apuntà: «Vam trobar molt incomprensibles la reacció del director insular de Patrimoni, Joan Josep Mas, en dir que la restauració havia estat correcta». Segons explicà Alorda, «aquest és un projecte estatal, que depèn dels ministeris de Cultura i de Foment».
«Volem saber quin ha estat el protocol d'actuació previ i els estudis realitzats abans de la restauració, si es van tenir en consideració el clima, les condicions pètries, els efectes de la proximitat de la Seu estant devora la mar i en qualsevol dels casos què és el que es va estudiar».
Davant la reacció del Consell, el PSM «vol saber quin serà el seguiment tècnic del Consell i d'ençà de saber-se el problema, quantes visites s'han fet per avaluar i seguir la situació, les investigacions pertinents realitzades i quina serà la reacció per pal·liar el mal fet». Antoni Alorda apuntà que «cal saber què és el que s'esta estudiant, les anàlisis realitzades i si és cert que ha quedat garantit, qui ho pagarà ja que diuen que no és culpa seva».
Per altra banda, Alorda va apuntar que el Ministeri hauria de reflexionar sobre aquestes actuacions que «considerant el temps emprat per construir una catedral, les intervencions no es poden fer mitjançant subhastes i tampoc fer pressió en els terminis de realització. No ho pot fer aquell que ho fa més barat. Les conseqüències de fer-ho malament són nefastes.
Així mateix, el PSM presentarà avui una esmena a la proposta oficial que autoritza la construció d'un bloc de pisos on s'ha trobat una pedrera romana a la Calatrava. «Pràcticament com s'havia planificat en principi, sense a penes canvis». L'esmena que presentarà avui el PSM «reuneix alguns canvis proposats pels tècnis de la ponència tècnica. L'actuació autoritzada actua molt agressivament contra el jaciment, per fer els fonaments de l'obra es farà malbé part significativa del jaciment i hi ha alternatives que tendrien efectes menors». «Donam suport a un projecte que no posi els fonaments sobre la murada medieval i que permeti la visita, tant a a nivell científic i conservació, com també per a gaudiment patrimonial o atractiu turístic».
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.