El CIM demana un estudi de seguretat de l'aljub soterrat a la plaça de Sant Jeroni

La promotora ha hagut d'aturar les obres que vol emprar com accés a un nou edifici

Les obres a Sant Jeroni, abans d'ahir. | JOAN TORRES.

TW
0

MARIANA DÍAZ. Palma.
Tècnics del departament de Patrimoni Històric del Consell Insular de Mallorca (CIM) van sol·licitar ahir a la promotora Layetana, que construirà un edifici d'habitatges al carrer Botons, un estudi de seguretat de l'aljub situat sota la plaça de Sant Jeroni, lloc que l'empresa vol utilitzar com accés dels camions al solar on s'aixecarà l'immoble.

L'aljub forma part de la síquia de la Font de la Vila, sistema hidràulic islàmic, sobre el qual s'ha incoat un expedient de declaració de Bé d'Interès Cultural (BIC).

Dos tècnics del CIM van comparèixer ahir a Sant Jeroni davant de la notícia que l'empresa començaria a cobrir la plaça amb ciment per protegir les rajoles d'aquesta dels rodolaments dels camions. El ciment era l'últim pas en un sistema de protecció que començava amb un plàstic, continuava amb arena, fusta i una malla de ferro. Segons els esmentats tècnics, a Patrimoni no hi havia constància que anava a succeir l'esmentada actuació, per a la qual l'empresa tenia permís municipal concedit per l'Institut Municipal d'Obres Viàries (IMOV), com va confirmar ahir Luis Bruehlman, director de Layetana a Palma. Aquest permís va quedar anul·lat ahir pel CIM quan va sol·licitar a Layetana «un estudi de seguretat i viabilitat de l'aljub per part d'un tècnic competent, un enginyer i un arqueòleg», va explicar Joan Mas, director insular de Patrimoni.

Al CIM li preocupa que hi hagués una intervenció al centre històric sense coneixement de Patrimoni davant de l'existència de l'aljub i si aquest resistirà el pes dels vehicles «carregats de runes i ciment». Breuehlman va assegurar ahir que «desconeixíem l'existència de l'aljub». Però «a Cort haurien d'haver sabut de la seva existència abans de donar el permís», van apuntar des del CIM. Rosa Regui, edil d'Infraestructures, va confirmar des de Sant Jeroni que «no sabíem res de l'aljub» i va dir que «estam sobre això».

Resulta xocant aquest desconeixement per part de Cort, ja que, com van assenyalar des del CIM «ells tenen l'expedient d'incoació de BIC de les síquies en el qual s'especifica que alguns dels ramals de la Font de la Vila acaben a Palma en diversos aljubs, i entre ells s'esmenta el de Sant Jeroni».

Segons va poder saber aquest diari abans que els tècnics del CIM arribassin ahir a Sant Jeroni, la Policia Municipal havia passat per l'obra i requerit la documentació. Els agents, en veure, que no existia permís de Patrimoni, van recomanar al personal de l'empresa que es posàs en contacte amb l'esmentat departament.

Els responsables de Layetana van explicar ahir que la seva intenció és «respectar completament el patrimoni, sabem que treballam en el centre antic i si haguessim conegut de l'existència de l'aljub hauríem actuat en conseqüència». I va afegir que faran els estudis que sol·liciti el CIM i que ja han contractat dos arqueòlegs.

És clar que per a les obres a Botons necessiten un accés i aquí és on apareixen els veïns de la zona. Liberto Santana, secretari de l'Associació de Veïns de Sa Calatrava, va explicar que aquests «estan preocupats per l'aljub, pels renous, pols i vibracions que poden produir-se amb el pas de camions de gran tonatge, a més, la normativa municipal només permet camions de cinc tones al centre antic». Els veïns han ofert a l'empresa altres opcions per a l'accés. «No ens oposam a la rehabilitació del barri» volem «el mínim impacte».