El batle de Palma era obligat a dimitir dels seus càrrecs. El motiu, cosa d'escola i capellans. El republicanisme d'esquerres mallorquí havia donat la veu d'alarma. Políticament eren discriminades les religions no catòliques. Així ho deia la premsa: «El baró de Pinopar, batle de Palma, ha presentat la seva dimissió per les censures que s'han fet arribar al Consistori a causa de la seva decisió de no autoritzar les vendes de llibres d'una religió distinta a la catòlica a la Fira del Ram».
I és que els ànims estaven molt remoguts. Hi havia, per començar, una crisi obrera. L'Ajuntament en volia evitar i, en tot cas, retardar-ne els efectes...
«L'Ajuntament gasta una certa quantitat a proporcionar feina als obrers, però tenim por que en no gaire temps la suma destinada a tal objectiu s'acabi i això sense que la seva inversió hagi obtingut avantatges de certa importància. Tal volta seria més oportú que l'Ajuntament alliberàs de certs arbitris els contractistes».
No feia massa dies que una fàbrica de xocolates havia cremat pels quatre vents. Hom ignorava si es tractava d'un incendi intencionat o de la revenja d'algun treballador que havia perdut el seu lloc de feina. Deia el diari: «L'antiga i acreditada fàbrica de xocolates anomenada Can Pera, situada en el carrer de les Caputxines, número 33, propietat de Don Bernat Alcover, ha resultat totalment destruïda per un incendi declarat aquesta matinada».
Amb la dimissió del baró de Pinopar, era nomenat pel governador, un nou batle per a Palma. L'home elegit era Nicolau Alemany Pujol, que trobaria sobre la taula un gran nombre de problemes. Però tal vota la mala nova que més havia espantat la gent era l'atemptat contra un sacerdot en el poble de Maria: «El batle del poble informava la Guàrdia Civil que a casa del vicari Mossèn Bartomeu Perelló s'havia comès un atemptat. El capellà manifestà que serien devers les deu de la nit quan un soroll estrany el despertà. Un cop aixecat del llit observà que una mà criminal havia atemptat contra la seva persona o la seva propietat. Sembla que el malfactor havia fet esclatar un cartutxo de dinamita, tot trencant portes i vidres de la finestra del seu dormitori. Fou detingut el veí del poble Joan Pastor com a probable autor de l'atemptat».
És evident que la Gran Guerra Europea contribuïa a tal estat de crispació. Hi havia massa atur obrer. I les idees llibertàries corrien entre els més humils en un moment que Mallorca estava totalment dominada pel caciquisme. Abans d'acabar l'any, la premsa oferiria als lectors altres informacions igualment preocupants, com la mort d'obrers en accident per manca de seguretat, les manifestacions de protesta a Palma contra els inspectors d'Hisenda, un incendi en el polvorí de la Bonanova que no produí, per un autèntic miracle, desgràcies personals...
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.