Una boda «per llogar cadiretes»

Ara just falta que un meteorit caigui aquest dissabte a Windsor, escriu un humorista

TW
0

Les relacions de la monarquia britànica amb Roma han estat sempre difícils i embullades. Quan el rei Enric VIII va voler divorciar-se de la seva esposa i casar-se amb la seva amant embarassada, denuncià el papa i, en un acte de rebel·lió, creà l'Església anglicana. Ara, gairebé 500 anys després, l'hereu al tron, el príncep Carles, ha posposat el seu casament amb una divorciada per anar a Roma a presentar els seus respectes en el funeral del papa Joan Pau II. «És difícil no sorprendre's davant de la ruptura amb la història nacional que tot això representa», escriu el columnista Martin Kettle a The Guardian.

Quan Clement VII va morir el 1534, Enrique VIII no es va prendre les molèsties d'enviar les seves condolences. Carles, tanmateix, s'asseurà divendres enmig de la fastuositat del funeral del papa amb el primer ministre, Tony Blair, i l'arquebisbe anglicà de Canterbury, Rowan Williams.

El seu casament amb Camilla -una cerimònia civil en una humil oficina del registre situada a prop de la residència reial de Windsor-, va ser retardada fins a dissabte. I, dissabte, la cursa hípica per excel·lència, el Gran National, començarà 25 minuts mes tard per no coincidir amb les noces reials.

La reina Isabel no assistirà a la cerimònia civil perquè creu que podria entrar en conflicte amb el seu paper com a governadora suprema de l'Església i advocada de la fe, títols que Carles ha de rebre en herència. Ella assistirà a la part religiosa de l'esdeveniment, conduït per Williams, però això només tindrà el valor de la benedicció, i no com a ritual de matrimoni.

Carles hauria de demanar-se què més pot anar malament per al seu casament, omplert de problemes des que va anunciar l'enllaç el febrer. Com deia ahir un humorista, només falta que caigui un meteorit al mateix Windsor.

El príncep pot consolar-se amb el fet que el clima social ha canviat, almenys des de 1936, quan Eduard VIII va ser forçat a abdicar per casar-se amb la divorciada americana Wallis Simpson, un fet que traumatitzà la reina Isabel, segons pròpia confessió. «Fins fa poc la mera idea que un primer ministre o el cap de l'Església anglicana tingués algun tipus de diàleg amb Roma es prenia com una traïció», va recordar Kettle. Dissabte això serà història.