Preocupació per la futura sort de la murada medieval del jaciment del bastió d'en Berard

Els veïns de la Calatrava presenten nous informes

TW
0

MARIANA DÍAZ.Palma.
L'Associació de Veïns de la Calatrava presentà el passat dia 23 un escrit al Consell Insular de Mallorca -CIM- en el qual mostrava la seva preocupació «sobre la compatibilitat de la construcció d'un edifici amb l'aplicació de la legislació patrimonial històrica vigent». El document es refereix a l'immoble que es projecta alçar sobre el jaciment romà trobat al bastió d'en Berard, edificació que està pendent de la resolució del CIM, i també en voladís sobre les restes de la murada medieval.

La documentació de l'entitat veïnal es fonamenta en l'informe tècnic de l'arqueòloga Helena Inglada i en l'històric d'Antoni Ignasi Alomar. Els residents sol·liciten al Consell que en la reunió de la Ponència de Patrimoni Històric prevista per al 5 d'abril es valori una sèrie de punts en el nou pla d'edificació que ha de presentar la companyia promotora de l'immoble.

S'ha de recordar que al bastió d'en Berard s'hi ha projectat un bloc d'habitatges d'alta categoria. El terra és dividit en tres solars i, de moment, el CIM només ha donat permís per construir en el primer. En el segon i en el tercer hi han anat apareixent estrucutres, tombes i ceràmiques d'època romana segons les datacions efectuades.

Els veïns demanen en el seu escrit que el jaciment es «deixi a l'aire lliure, sense cap tipus de nova construcció damunt a mode de 'paraigua protector'; que s'apliquin a l'espai les mesures de protecció i consolidació de les estructures i de la murada medieval i que siguin els tècnics competents en la matèria els qui determinin les mesures esmentades per encàrrec de l'Administració».

A més, exigeixen que es consideri que «tot el conjunt arqueològic adquirirà la vertadera importància que té i el seu gaudi òptim amb una separació física suficient entre l'edifici ja construït al solar número 1, la murada i les estructures romanes».

José Ramón Sánchez Cuenca, president de l'Associació, explicà ahir que «veim amb preocupació que es pugui construir sobre les restes i pensam que existeix una incompatibilitat entre edificació i conservació, investigació i gaudi del jaciment perquè si, com s'afirma, es tracta de les primeres restes romanes fora de les murades, això obligaria a rescriure qualsevol informació nova que aparegui».

Quant a l'informe preparat per Inglada, s'hi assenyala que «els temes bàsics són dos: el de la conservació i el dels accessos». L'estudi recorda que la «muralla gaudeix del nivell de protecció patrimonial més alt». «En el projecte actual, els trams conservats queden gairebé coberts per la nova edificació», amb la qual cosa no existeixen possibilitats d'accés. A més, segons el parer de l'experta, aïllar l'element protegit amb un plàstic, en lloc de geotèxtils, «just produeix un efecte 'sauna'». Inglada afegeix que si la murada queda tancada, «no es podrà visualitzar» de cap manera.