Gabriel Sampol substitueix Antònia Vicens al capdavant de l'AELC a les Illes

El nou vicepresident de l'entitat assegura que farà una política continuista

Antònia Vicens en el moment de llegir l'acta anterior i nomenar Sampol (esquerra) vicepresident.

TW
0


L'escriptor Gabriel de la Santíssima Trinitat Sampol és el nou vicepresident per les Illes Balears de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana. Així ho varen decidir ahir els socis de l'entitat a l'assamblea territorial ordinària, en la qual varen ratificar el seu nomenament ja que era l'única candidatura presentada. Antònia Vicens, que deixa el seu càrrec després de vuit anys de feina al capdavant de l'entitat, no optà a la reelecció «perquè sempre he considerat que vuit anys són molts en un càrrec i s'ha de deixar pas a la gent jove».

El nou càrrec de l'associació serà ratificat a Barcelona en l'assemblea general del proper 7 d'abril, en què es renovarà Lluïsa Julià com a secretària de l'entitat, i s'escollirà un nou tresorer.

Un centenar d'escriptors estaven convocats a les urnes, però molts varen enviar la seva decisió per correu electrònic, a causa de la proximitat de les vacances de Setmana Santa, encara que per l'aula A del Centre Cultural Sa Nostra es varen poder veure rostres com el de Miquel Rayó, Gabriel Sabrafín, Cèlia Riba, Maria Antònia Oliver o Damià Pons, entre d'altres.

El nou vicepresident explicà que la seva línia serà «continuista» perquè «l'actual situació ho fa necessari». L'associació va néixer principalment per defensar els drets dels escriptors i per ajudar a la seva professionalització «però davant determinades polítiques del Govern hem hagut de prendre altres mesures més dures per tal de defensar la llengua».

En aquesta línia continuista, Gabriel Sampol vol continuar els contactes amb la Universitat de les Illes Balears, que s'han concretat amb la celebració de cursos a les aules, i amb la Casa Museu Llorenç Villalonga, dedicat a la difusió de la cultura escrita i molt especialment de la narrativa.

Per la seva banda, Antònia Vicens va explicar que «la intenció era ser un sindicat d'escriptors, però davant del retrocés de la promoció i defensa del català hem hagut d'adoptar altres línies. Jo sempre he cregut que els escriptors havien de tenir més pes social i els polítics moltes de vegades no ho han cregut així».

Pel que fa als seus principals assoliments, destaca el fet d'haver augmentat el nombre dels associats d'una seixantena fins al centenar. Així mateix, Vicens va explicar que «un altre dels fets que s'ha de destacar és la recuperació de la memòria dels escriptors durant la celebració dels premis Cavall Verd».

Precisament la celebració d'aquests guardons enguany tendran l'estrena de Gabriel Sampol en el càrrec de vicepresident. En aquesta ocasió l'associació ha decidit recuperar la memòria de l'escriptor Guillem Cabrer. Per això mateix es faran tots els actes d'entrega i el sopar de l'entitat a Esporles, així com un recorregut pels paisatges del creador de Merlot.

En aquesta ocasió La guanyadora del premi Josep Maria Llompart al millor llibre de poesia en català ha estat la poetesa Margarita Ballester pel poemari Entre dues espases. Així mateix, el premi Rafel Jaume a la millor traducció poètica de l'any ha anat a parar a Narcís Comadira per les seves versions dels Cants de Giacomo Leopardi.

Els guanyadors de la darrera edició dels Cavall Verd varen ser Ponç Pons, pel seu llibre Pessoanes i Jordi Cornudella per la seva antologia Maleïdes les guerres, i es dedicà a la memòria del dramaturg Pere Capellà.