La Secca de ciutat de Mallorques (1525)

TW
0

La Cecca o Secca era el lloc on s'encunyava moneda. Aquest mot és probablement àrab i, de fet, al Marroc, Cecca és sinònim de moneda. Coneixem els llocs de la Palma medieval on hi havia dos establiments d'aquesta mena. Un era al carrer de la Concepció, més conegut antany com carrer del Sitjar, nom que estès a la resta del barri feia referència a les nombroses sitges o dipòsits de gra de tota aquella zona. Més antigament, però, fou el carrer de la Monedaria, per la casa d'encunyació de moneda que hi hagué i que ja apareix en els documents amb data de 1385. El carrer de la Secca o Cecca fou l'actual de Ramon Llull, on també i, segurament, en les cases que hi hagué al mateix lloc on foren bastides després les de Dezcallar, es fabricava moneda pròpia del Regne. Diego Zaforteza n'aporta aquesta nota datada els anys 1525-1572: «...unes cases quasi del tot ruinades, situades en la parrochia de Santa Eulalia, en lo carrer de la Secca, devant lo monestir de Sant Francesc...». Curiós indret aquest, on el 1232 hi havia l'hort o jardí conegut amb el nom de Riat Abu-Adull-Ajen-Azac i la mesquita d'Amet Xalaxa, així com una saboneria i altres terrenys i obradors.

El prestigiós historiador i gran arabista, Guillem Rosselló-Bordoy, en una monografia titulada Notas numismáticas: las acuñaciones de época islámica de Sa Nostra, fa una anàlisi d'un tresoret de dotze monedes sortides de la Secca mallorquina, o vuit dirhams rodons i quatre de quadrats. Ja és sabut que les monedes d'or duien el nom de dinar, les d'argent eren dirham, i les de coure, flus.

Així, 48 flus valien un dirhem, i 12 dirhem, un dinar. En aquestes monedes hi ha les següents inscripcions: «Al-Murtadâ/ no hi ha Déu sinó Allâh/ només ell, no hi ha associat per a Ell/ 'Abd Allâh...Ibn/ El Imâm 'Abd Allâh / Príncep dels creients/ 'Aglab».

Altres peces porten aquest missatge: «Mubassir ibn/ no hi ha Déu sinó Allah/ Muhammad profeta d'Allah/ Sulayman... Nasir/ al.Imam'Abd Allah/ Príncep dels Creients/ al·Dawla».

Pel que fa als textos de les monedes quadrades, s'hi pot llegir:

«No hi ha Déu sinó Allah/ el poder tot ell és d'Allah/ no hi ha força sinó en Allah... Allah nostre Senyor/ Muhammad nostre Profeta / Al·Mahdi nostre Imam...».

Les dates d'encunyació són 1088, 1093, 1090, 1110, 1094 i 1095, entre d'altres de fabricació almohade sense esment de l'any.

Recordem qui era aquest Mobaxir de les monedes: successor d'Al-Murtada, valí de Mallorca, fou primer el seu esclau i després el seu fill adoptiu. Engrandí i fortificà la Ciutat. Durant el seu regnat, tingué lloc una incursió normanda a les Balears menors i també la croada de pisans i catalans. Els escrits dels cronistes italians del moment l'anomenen Nazaredeolus, llatinització del seu sobrenom.