Carmen Calvo, ministra de Cultura, s'interessa pel Museu d'Art Efímer

Els promotors del centre parlaren amb ella durant la visita a l'Illa

TW
0

Frank Gorges Peeters i María Doñaque Wasserman decidiren, un dia, ocupar una casa deshabitada i transformar-la en un museu. La seva idea es va convertir en el Museu d'Art Contemporani Efímer Es Burdell, que ara està en perill perquè el propietari ha decidit vendre'n l'edifici i treure'ls fora. Si se'l volen quedar, li han de pagar un milió i mig d'euros.

Quan ho saberen, Peeters i Doñaque decidiren aprofitar la visita de Carmen Calvo, ministra de Cultura, a l'Illa, amb motiu de la inauguració pública de la biblioteca de Can Salas per expressar-li la seva petició. El resultat fou que la ministra s'interessà pel projecte i els posà en contacte amb Rosa María Alberdi, diputada autonòmica del PSIB-PSOE, que anirà al centre la setmana vinent per conèixer de primera mà la situació d'Es Burdell.

Peeters i Doñaque pertanyen a l'Autiste Artiste Associats, una entitat que treballa amb infants autistes i que promou el seu interès pel món de l'art. En Es Burdell, nom amb el qual es coneix la casa, antigament un bordell de luxe, s'hi exposen peces tant de Peeters com de Doñaque, i altres procedents de col·laboradors i d'infants autistes.

Per poder salvar aquest petit tresor, pensaren demanar ajuda a la ministra. Com ho podien aconseguir? Assistint a l'acte d'inauguració de la nova Biblioteca Pública de l'Estat, que tingué lloc fa vuit dies, dissabte dia 12. Allà, demanaren a una de les caps de premsa de Carmen Calvo si li podien lliurar un regal.

Quan la ministra acabà de firmar tots els protocols i, ja fora de Can Salas, María Doñaque pogué parlar amb ella uns minuts. En el decurs d'aquesta trobada, li va explicar en què consistia el projecte, quin era el problema i com es podia solucionar. La representant estatal de Cultura es mostrà afable en tot moment i, fent gala de la seva amabilitat, escoltà amb atenció el que li anava explicant María Doñaque.

Aquesta trobada va permetre que Doñaque i Peeters es posassin en contacte amb Rosa María Alberdi, que visitarà dimecres en companyia de Miquel Bennàssar, del PSIB-PSOE, i regidors de Cort, el Museu d'Art Contemporani Efímer per veure què s'hi pot fer i quines són les possibles solucions.

El centre d'art s'ubica en un casalot de la barriada del Terreno que data de finals del segle XVIII. Quan Frank Peeters i María Doñaque hi entraren, veieren que es trobava en una situació lamentable per l'estada d'un grup d'okupes durant uns mesos.

Els dos artistes es dedicaren a netejar de runes la casa per arreglar-la i poder deixar-la en un estat òptim. Després, l'ompliren d'art, de quadres d'infants autistes com David o de les seves pròpies creacions. Ambdós afirmen que encara queda molt per adobar però que estan disposats a millorar el casalot, perquè troben necessari un centre d'art en aquesta zona de Palma.

Tant Peeters com Doñaque esperen per veure què succeirà amb aquest espai. Són optimistes i confien a poder mantenir en funcionament un museu l'objectiu principal del qual és mostrar l'obra dels membres de l'Autiste Artiste Associats i de la gent que hi treballa. La seva petició d'ajuda a la ministra Carmen Calvo ha servit, com a mínim, per donar a conèixer el problema.