El Circuit d'Arts Escèniques multiplica els ajuts, es professionalitza i s'obre a l'exterior

El Consell ha consensuat la reforma amb el sector per garantir «qualitat» i «dur públic» al teatre

Ginard, Molinet, Andreu Ramis, Mulet, Coll i Mestre abans de la presentació. | J. MOREY.

TW
0

JOANA NICOLAU.Palma.
El Consell de Mallorca ha refet de dalt a baix el Circuit d'Arts Escèniques. A grans trets, la remodelació consisteix en la professionalització, l'obertura a muntatges de producció aliena a l'Illa, l'increment del mínim d'obres que hauran de programar els espais que hi vulguin optar i, per sobre de tot, que seran essencialment els teatres, i no els municipis, els destinataris de les ajudes. Aquestes no superaran en cap cas el 55 per cent del pressupost.

Cada any aquest circuit era motiu de controvèrsia i trifulques entre sector i organització. Des de 1988 en què es constituí no s'havia remodelat. Havia quedat obsolet. Enguany, dràsticament reestructurat, hi ha pau. Almanco així ho testimonia que ahir, a la seva presentació, assistissin en harmonia representants del Consell, Sa Nostra, els actors professionals, els empresaris i els programadors. Durant mesos, totes les parts han negociat un document per definir el nou circuit.

Una iniciativa a la qual entre Consell i Sa Nostra hi destinen 120.000 euros. Més del doble de l'any passat, en què es dotà amb 42.000 euros.

Els grups professionals interessats perquè les seves obres hi entrin poden presentar-les fins dia 4 del mes que ve. A partir d'aquesta data, es decidirà com es distribuirà el pressupost en funció de les sol·licituds dels aproximadament onze municipis que tenen teatres.

Programació
Cada un d'ells haurà de programar un mínim de set muntatges teatrals illencs. En cas que un programador esculli un espectacle de dansa, comptarà per dos. Es discrimina així, de forma positiva, aquesta disciplina que cada vegada té menys presència als escenaris. Un aspecte també novedós és la creació d'una oficina de coordinació. Dependrà de la Fundació Teatre Principal i durà la coordinació tècnica amb objectius com ara que les ajudes als programadors arribin d'hora i no mesos després. També els informarà de les ofertes que al llarg de l'any s'estrenin perquè puguin seleccionar-les. Es garanteix així un major dinamisme.

Pel que fa a produccions de fora de Mallorca, podran ser subvencionades quan hi hagi un mínim de tres espais interessats.

Segons el director insular de Cultura, Guillem Ginard, la voluntat la remodelació és «garantir un circuit de qualitat que contribueixi a dur la gent al teatre». Aquest objectiu ha estat el detonant de la separació de les ofertes de grups professionals i aficionats, com també que es doni prioritat a aquells municipis amb teatres o espais amb «condicions» per poder acollir una representació. Els actors professionals estan cansats d'actuar a llocs que no s'ajusten als requisits i enguany, el circuit ho tendrà en consideració a l'hora d'atorgar ajudes.

L'any passat es realitzaren 77 propostes teatrals amb un volum de públic de 10.7000 espectadors. Enguany, la perspectiva és que incrementi.