L'estigma de George Sand, «una depravada»

L'Estudi General Lul·lià inaugura una trobada internacional sobre l'autora parlant de la seva imatge

TW
0

P.GIMÉNEZ.Palma.
Avantguardista, rupturista, poc convencional i en general qualsevol adjectiu que tingui connotacions de progrés serveixen a l'hora de parlar de George Sand a l'actualitat. Però entre 1836 i el 1850, Espanya es referia a Aurora Dupin com una dona «depravada i immoral» i una escriptora perillosa, capaç d'incitar a la revolució política i social».

La reconstrucció de la imatge de l'escriptora francesa que la premsa espanyola de l'època s'encarregà de difondre des de les seves pàgines fou la innovadora aportació amb la qual l'hispanista Jean-René Aymes, professor de la Universitat París III (Sorbone Nouvelle), obrí ahir la trobada internacional que s'organitza a Palma fins dissabte entorn la vida i l'obra de l'autora d'Un Hivern a Mallorca.

Trobada
Sota el títoGeorge Sand: L'Illa i la Dama de Nohant, a la seu de l'Estudi General Lul·lià es reuniran aquests dies algunes de les autoritats més destacades en l'estudi de l'obra de la filla il·lustre de Mallorca com Àngels Santa, Simone Bernard-Griffiths, M. France Borot i Pascale Auraix-Jonchière, Claude Schopp i Béatrice Didier entre d'altres importants personalitats.

Aymes fou el primer estudiós a intervenir a l'encontre. I ho féu aportant llum sobre La imatge de George Sand a Espanya entre el 1836 i el 1850. Després d'haver investigat les publicacions de l'època espanyoles en què apareixien ressenyes sobre la companya de sentimental de Fréderic Chopin, «tant les que feien referència a la dona com les que comentaven la seva faceta d'escriptora», la conclusió de l'hispanista és que «predominava una imatge molt feroçment negativa».

I aquesta apreciació era comuna tant a la premsa més extremista, com Censura, fins a les publicacions més progressistes. «Els que s'aproparen de manera més indulgent a Sand, tractant de suavitzar la severitat, ho van fer -com fou el cas de Carolina Coronado- reconeixent el seu talent com a escriptora». Però aquests van ser una minoria. «Les novel·les de Sand només eren llegides per donzelles emancipades i homes immorals», un públic tan censurable a l'època, explicà Aymes, com ho fou l'escriptora.

Les crítiques vessades sobre Dupin qüestionaren la seva persona, el seu comportament i la seva obra. «Es van criticar les denúncies atroces que va fer sobre el poble mallorquí; es rebutjà la seva naturalesa híbrida; es qüestionaren els seus ideals feministes i la defensa que en feia del divorci i les reivindicacions d'igualtat de drets civils per a la dona; i es denuncià el seu comportament privat», argumentà Jean-René Aymes.

Tot això contribuí a la imatge d'una dona «depravada i immoral, la creació literària de la qual tampoc va escapar a les crítiques. La premsa va veure en ella una «escriptora perillosa» i en els seus escrits «un rerefons de socialisme subversiu capaç d'incitar a la revolució política i social», va concloure.