Joan Valent estrena a la Setmana de Música Religiosa la seva missa rural

El festival celebra a Sa Màniga la seva VI edició del 19 al 2 d'abril

TW
0


La Setmana Europea de Música Religiosa arribarà enguany a la seva sisena edició amb tres concerts a l'Auditòrium de Sa Màniga, al terme de Sant Llorenç des Cardassar, del 19 de març al 2 d'abril. Serà aquesta una ocasió de luxe per gaudir de l'estrena de l'obra de Joan Valent Missa Ruris Al-gaidina.

El festival fou presentat ahir per Guillem Frontera, director artístic de la mostra; el compositor Joan Valent, Pere V. Rado; Guillem Ginard, director insular de Cultura; i Mateu Puigròs, batle de Sant Llorenç.

La sisena setmana de música religiosa arribarà amb l'actuació destacada de l'Ars Ensemble de Joan Valent, les cançons sefardites de Rosa Zaragoza i el recital de l'Orquestra de Mallorca dirigida per Barry Sargent.

Segons explicà Guillem Frontera, «no és un projecte fàcil, però que ha aconseguit surar davant les dificultats», fent referència a la difícil supervivència econòmica de la mostra que enguany es durà a terme «gràcies als amics, entre ells el Consell de Mallorca, amb una aportació decisiva per a una sisena edició que ja comença a tenir molt de cos i de què l'Ajuntament i l'auditori de Sant Llorenç es poden sentir orgullosos», afegí Frontera.

Així, el 19 de març a les 20.00 hores s'encetarà el Festival amb l'actuació de Joan Valent Ars Ensemble, que interpretarà De Harmonia. Via Dolorosa i Campi del Miracoli de Giovannni Sollima, Sarabanda, de Marco Beltrami; Lua descolorida i How Sslow the wind, d'Osvaldo Golijov. El programa es completarà amb l'obra In printipium i l'estrena mundial de la Missa Ruris Al-gaidina, «prevista per a Roma, però que serà un plaer mostrar-la en primícia a Sa Màniga». Aquesta peça es podrà escoltar a més el 27 de març, al claustre de Sant Domingo de Pollença, i el 28 de març a Algaida.

Segons explicà Joan Valent, «aquest és un projecte complicat, atès el fet que els músics de l'Ars Ensemble viuen escampats per Europa». La raó de compondre una missa és, segons explicà Valent, trobar en la música religiosa un vehicle per conduir l'espiritualitat, un suport per a uns moments tan difícils com aquests».

Valent recordà el seu primer enregistrament a Castellitx. «Gràcies a Toni Riutort, rector d'Algaida, ens hi vam poder instal·lar». Segons explicà el músic «allà vam parlar molt de mística i de l'obra de Ramon Llull. Arran d'aquelles converses vaig prometre compondre una missa, que en aquest cas és rural, cantable per qualsevol cor, amb parts complicades i contemporànies».