Brodats Bonet tanca després de més de 100 anys

L'emblemàtic establiment ha estat proveïdor de la Casa Reial

TW
0


Començà agranant i ajudant a la tenda i anys més tard es convertí en propietari de Brodats Bonet. Nascut a Pergas, Manuel Bonet arribà a Mallorca el 1862. Joan Pons, propietari de la tenda, veié en aquell jove les ganes i la il·lusió que posava en el negoci i acceptà, aconsellat pel mateix Bonet, posar un taller de brodats. Poc després, totes les joves de l'època que volien aprendre aquesta activitat hi anaven. Avui Brodats Bonet tanca les seves portes.

Els treballs i les exposicions de complements de taula, de dormitori i altres articles elaborats a mà aconseguiren nombrosos reconeixements, premis i diplomes. Fins i tot una medalla d'or a París, gràcies a una reproducció de la Llonja per a una exposició. Aquell i altres brodats foren donats fa uns anys al Museu de Mallorca.

A partir del 1901, Pons i Bonet decidiren separar-se i el segon quedà com a únic propietari, a causa de l'interès per continuar amb el negoci.

El 1931, arran de la mort Manuel, se'n fa càrrec el seu fill Alfred, que des dels quinze anys ja feia feina a l'anomenada Casa Bonet, davant Sant Nicolau. El 1949, va ser Alfredo Bonet fill qui va començar a treballar-hi. Ell mateix és qui ara tancarà el negoci, ja que els seus fills s'estimen més no mantenir-lo.

Els principals clients dels anys 60 eren els americans que, aconsellats pel senyor Tempel i per Nancy Tempel Filding, «tenien una guia amb gran repercussió -comenta Bonet-. La clientela mallorquina ha estat sempre la més habitual, de mares a filles, però aquests darrers anys havia minvat».

La Casa Reial, des del 1903, ha estat un dels clients més fidels. Un dels darrers encàrrecs per a membres de la família reial espanyola el reberen l'any passat, amb motiu del casament dels prínceps d'Astúries.

Alfred Bonet, que voldria que tots els treballs, plens d'història i de premis, poguessin tenir cabuda en diferents exposicions o en un museu, ha donat al de Mallorca el fris que s'exhibia a l'interior de la tenda, on set plaques de devers dotze metres realitzades a Barcelona mostren pas per pas la indústria tèxtil des de l'inici de la confecció fins a la sortida al mercat.

Entre les teles més remarcables brodades a la botiga, hi ha el rostre de Francisco Franco, la declaració del final de la Guerra Civil, la imatge de Jaume I i l'Arxiduc d'Àustria, Lluís Salvador, que són una vertadera obra d'art.