Calvo: «No tenc més ànim que afrontar les meves responsabilitats a Balears»

La ministra va demostrar que coneix els assumptes culturals illencs

TW
0

MARIANA DÍAZ. Palma.
Sap del que parla, no debades va ser consellera de Cultura abans que ministra. Carmen Calvo va arribar amb coneixements dels assumptes culturals locals i decisió de resoldre els que estaven pendents des de fa temps.

-Matas no em va demanar res. No vaig parlar-hi. Com és lògic, el meu partit, quan té un membre del Govern, procura organitzar una reunió amb el món cultural en la qual jo tenia molt d'interès per plantejar un debat. Els meus companys pensaren que la Real seria un lloc adequat, perquè és patrimoni històric i jo crec que era adequat. No veig cap intencionalitat estranya en el fet que la ministra pogués ser allà tenint en compte que no som nosaltres els reponsables de fer un hospital a dos-cents metres de l'entorn, en un lloc en el qual va estar Ramon Llull, però, per respecte a tots, no vaig voler que aquest indret es convertís en un conflicte de la meva visita. Perquè aquesta era per assumir responsabilitats i perquè els balears coneguin la preocupació i la responsabilitat de la ministra en els temes que corresponen a aquestes illes. Jo vaig decidir no anar-hi si això era un problema. -No he rebut cap petició del Govern balear ni del Parlament. El que es farà amb tot el patrimoni que els espanyols tenen a les seves institucions estatals és procurar que serveixi per al gaudi i per a la convivència de tots, i fer el que està en l'ordre quotidià d'un museu, que és deixar. El Govern, que comprèn i accepta amb molt de gust la diversitat cultural d'Espanya, no està disposat que el patrimoni històric s'empri com a arma. Els bous de Costitx vendran, estaran en un lloc adequat un temps raonable i continuaran formant part del patrimoni comú. -El patrimoni històric dels espanyols a les institucions de l'Estat està legalment allà, el seu titular és l'Estat espanyol i això significa que el seu titular són també els ciutadans de Balears. No és el mateix les reivindicacions que es fan d'uns països a uns altres, un espoli en una situació de guerra, que la conformació de les institucions estatals de cultura on està el patrimoni dels espanyols i dels balears, està en el seu país. -El Govern té la intenció de respectar les competències dels altres i no seré jo qui es pronunciï sobre una decisió del Govern balear. Però si volem fer coses importants en la cultura internacionalment, és millor sumar que restar. Hem posat l'Institut Cervantes a cooperar amb aquest tipus d'institucions i, per primera vegada, està al servei del plurilingüisme i la diversitat cultural del país. -És real i ha d'existir perquè l'espai de la confrontació són el Parlament i els partits polítics. Quan s'està a les institucions s'ha de fer un esforç d'entesa i eficàcia perquè han de funcionar per sobre del color polític.
-Aterràreu precedida per una tempesta política, la projectada reunió a la Real. Us va demanar Matas que la canviàssiu d'emplaçament?
-Per continuar amb les polèmiques, quina és la vostra posició sobre el retorn dels bous de Costitx?
-Doncs els nostres polítics demanen la tornada de tot el patrimoni fora de Balears...
-Quina és la vostra opinió sobre la ruptura de l'Institut Ramon Llull?

-Podeu precisar l'acord sobre la Llonja de Palma?
-La Llonja de Sagrera és tan important que ha estat cinc anys aturada! Doncs per a nosaltres és una prioritat per valor de dos milions dos-cents mil euros. No tenc més ànim que el de construir i afrontar les meves responsabilitats a Balears.

-El Ministeri entrarà al consorci de Pollentia?
-Com que entrar? Però si una part del terreny és nostre i s'ha constituït el consorci sense nosaltres! Ja han vist que no em fic en terrenys que no són els meus, però no consent que ningú faci de menys l'Administració i el Govern que represent.

-És real la sintonia que sembla que hi ha amb el president Jaume Matas?