La ministra de Cultura del govern espanyol, Carmen Calvo, es va comprometre ahir a Palma a crear «molt aviat» el patronat de l'arxiu de la Corona d'Aragó. Aquest patronat estarà presidit pel ministeri espanyol i comptarà amb la presència «en igualtat de condicions» dels representants dels governs autonòmics de les Illes Balears, Catalunya, Aragó i el País Valencià.
La ministra de cultura va aprofitar per reunir-se amb Matas hores abans de la inauguració de la Biblioteca de Can Salas, que se produirà avui matí. Una altra de les coses que va voler deixar ben clares Calvo és que el seu departament es nega a canviar la denominació castellana de «Biblioteca Pública del Estado» per la de Biblioteca de l'Estat. En altres comunitats autònomes amb llengua pròpia oficial, és aquesta la que es fa servir per denominar les biblioteques de l'Estat.
El compromís l'assolí després de reunir-se devers una hora amb el president del govern, Jaume Matas, i en el decurs de la seva primera visita oficial a la Comunitat. La ministra Calvo durà a terme així una de les peticions fonamentals dels quatre estatuts d'autonomia respectius. Segons va explicar el conseller de Cultura, Francesc Fiol, «desenvolupar aquest arxiu i aquest patronat, la seu del qual és en aquests moments a Barcelona, és molt important, i especialment el fet que es desenvolupi en condicions d'igualtat».
Aquest arxiu és molt important, perquè conté la constitució del Regne d'Aragó, fonamental en l'Edat Mitjana, amb texts cabdals per entendre la història de les Illes Balears. La seva titularitat és de l'Estat.
La ministra de Cultura va assegurar que «sé que això pot afectar determinades sensibilitats, però aquesta és una biblioteca de l'Estat i és lògic que aquest sigui el seu nom».
La reunió amb Matas va donar per molt més i sobre la taula es varen posar altres qüestions. La primera afecta Eivissa. La ministra es va comprometre a construir allà una biblioteca i va acceptar el solar de 1.800 metres quadrats cedits pel Consell d'Eivissa i Formentera.
Un dels temes més importants que es varen tractar durant la reunió va ser el del Museu de Mallorca. Calvo es va comprometre a estudiar la possibilitat de separar la secció arqueològica i traslladar-la a una seu fora de Ca La Gran Cristiana. «Aquest és un projecte de futur en el qual ha insistit molt la comunitat i m'he compromès a estudiar-lo. De moment, el que sí puc dir és que hi haurà avanços en les obres que ferem i que en una futura visita a Palma, que promet que serà prest, visitaré el museu per conèixer-lo a fons», explicà Calvo.
La resta d'aspectes que varen tractar les dues parts afectaren l'1% cultural. En aquest sentit s'ha de destacar que les obres de la Llonja seran licitades en els propers mesos i que «sens dubte tots els projectes que estaven aprovats seran dotats i desenvolupats, perquè el que volem és que les Illes Balears s'afavoreixi d'aquesta partida com les altres comunitats, en una reivindicació molt justa i molt ben plantejada per part del conseller Fiol». El que també recordà Calvo és que aquesta partida només és de 35 milions d'euros per a tot l'Estat, «i són molts els projectes existents».
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.