El Municipal de Palma obre les gales de la Mostra d'Improvisadors

La trobada comptà amb l'improvisador cubà Alexis Díaz Pimienta

TW
0

J.N.Palma.
El Teatre Municipal de Palma fou escenari ahir de la primera de les tres actuacions organitzades en el programa de la Mostra Internacional d'Improvisadors. Un espectacle que comptà amb l'improvisador Alexis Díaz Pimienta com a estrella més esperada. I el cert és que el públic gaudí amb l'espectacle. Acompanyat per Fernando Murga al llaüt i Rafael Buzón a la guitarra, el cubà va sorprendre amb la seva gran capacitat d'improvisar poesia, però també amb les intervencions dels altres artistes presents a la gala.

I és que a ell se sumaren glosadors de Mallorca i de Menorca, cantadors d'Eivissa i Formentera i improvisadors de Madeira, Portugal, en total quasi una trentena, que serviren un espectacle poc usual als recintes escènics. Presentat per Maria Bel Pocoví i organitzat per l'associació Canonge de Santa Cirga, el muntatge posà d'evidència la notable recuperació que ha experimentat a Mallorca l'art del glosat, després d'unes dècades pràcticament en desús a l'illa.

Els participants de Mallorca foren els més nombrosos. Artistes del glosat com ara Joan Planisi, Rafel Roig, Mateu Matas, Catalina Forteza, Antoni Llull, Antoni Galmés, Jordi Cloquell i Francisco Muñoz o Antoni Socias hi participaren. De Menorca prengueren part a la gala els glosadors Miquel Ametler, Esteve Barceló, Pilar Pons i el guitarrista Antoni Carreres mentre que d'Eivissa i Formentera participaren els cantadors Catalina Ribas Marí, Pepita Tur Prats i Vicenç Bufí Torres. Els improvisadors de Portugal foren José Guerreiro, Joaquim José Francisco, José Manuel i Manuel Bento.

L'horabaixa, abans de l'inici de la gala, Alexis Díaz Pimienta, oferí un taller sobre improvisació a la Universitat de les Illes. En ell apropà als alumnes alguns dels secrets d'aquesta art que ell practica des que tenia tenia tan sols sis anys. Avui dia, té 38 anys i Díaz Pimienta està considerat per la majoria d'experts com el millor improvisador del món. Una afirmació que ell titlla de «tremendament exagerada» en creure que «cada improvisació té les seves propies característiques i són molt difícils les comparacions».

Per a ell la improvisació és simplement un «exercici ludicocreatiu», un «exercici d'orfebreria lingüística» que, a partir de la improvisació permet desenvolupar força memòria i llenguatge i per a la qual cosa el públic és sempre indispensable. De fet, considera que l'art del que anomena «punto guajiro» no té massa sentit si no és com un «un art dialògic» que s'inicia a partir de diversos jocs lingüístics i metafòrics.

Díaz Pimienta dirigeix actualment la càtedra experimental de poesia improvisada de la universitat de l'Havana. En ella hi cursen estudis més de 700 infants d'entre els cinc i els catorze anys.

Avui a les 20.30 hores l'espectacle es repetirà al Teatre Municipal de Manacor i demà, a la mateixa hora, al Teatre de Campos, tot i que en aquesta darrera actuació faltaran els portuguesos. Com a colofó a la Mostra, després de l'actuació a aquest poble es farà el lliurament dels diplomes a l'alumnat que ha participat del IV Concurs Escolar. Hi han participat 630 alumnes.