Comença a Manacor la VII Mostra Internacional d'Improvisadors

L'esdeveniment reunirà artistes de les Balears, Portugal i Cuba

TW
0

J.N.Palma.
La setena edició de la Mostra Internacional d'Improvisadors comença demà a Son Macià (Manacor). Serà a les 20.00 hores, amb un taller a càrrec del cubà Alexis Díaz Pimienta. Així mateix, hi prendran part glosadors de les Illes i de Portugal.

L'esdeveniment, organitzat per l'associació cultural Canonge de Santa Cirga, es traslladrarà divendres a Palma. Serà a les 20.30 hores al Teatre Municipal. Hi seran presents glosadors de Mallorca i Menorca; cantadors d'Eivissa i Formentera; improvisadors de Portugal i repentistas de Cuba. Els mateixos participants, gairebé trenta, intervindran en sengles actuacions previstes per a dissabte i diumenge als teatres municipals de Manacor i Campos, de manera respectiva.

Entre els convidats procedents de l'estranger, hi sobresurt Alexis Díaz Pimienta. Aquest cubà, que actuarà acompanyat al llaüt per Fernando Murga i a la guitarra per Rafael Buzón, és considerat pels experts com un dels millors artistes en la transmissió de la cultura oral. Segons explicà Felip Munar, responsable de l'associació organitzadora, «és capaç d'improvisar una hora seguida en dècimes i amb tres tipus de rimes constants».

A part dels cubans, és destacable també la participació dels portuguesos José Guerreiro, Joaquim José Francisco i José Manuel, amb Manuel Bento com a tocador de viola.

Els glosadors de Mallorca tornaran a ser els més nombrosos, amb Joan Planisi, Antoni Socias, Rafel Roig, Mateu Matas, Jaume Juan, Catalina Forteza, Margalida Cortès, Jordi Cloquell i Francisco Muñoz, entre altres.

De Menorca hi participaran Miquel Ametler, Esteve Barceló, Pilar Pons i el guitarrista Antoni Carreras. Quant als cantadors d'Eivissa i Formentera, prendran part en el festival Catalina Ribas Marí, Pepita Tur Prats i Vicenç Bufí Torres.

En el decurs de la Mostra, es presentarà el volum Formes d'expressió oral. Notes per a l'estudi de la poesia improvisada, en el qual una trentena d'especialistes d'arreu del món exposa les seves propostes sobre aquesta art.

L'agrupació Canonge de Santa Cirga té com a objectiu divulgar i reconèixer costums, tradicions i fets que defineixen el tarannà dels mallorquins en particular i dels illencs en general. En aquest sentit, ha realitzat un esforç important per a la recuperació de la tradició del glosat a través d'aquest certamen i d'activitats diverses.