Riera destaca el paper del mar al Quixot en l'homenatge a Casasayas

L'IEB lloà la trajectòria del més important cervantista mallorquí

TW
0


El centre de Cultura de Sa Nostra del carrer de la Concepció es va convertir ahir en l'escenari on es va retre homenatge a un dels cervantistes més importants que hi ha hagut a Mallorca, Josep Maria Casasayas. L'acte estava organitzat per l'Institut d'Estudis Baleàrics.

El president de la institució va ser l'encarregat d'obrir l'acte i va explicar les raons de l'acte, lloant la figura de Casasayas. «És un home al qual es pot homenatjar per moltes de raons. En primer lloc perquè és un exemple cívic per a tothom pel seu compromís amb el país. Va ser fundador de l'Obra Cultural Balear, de la qual va arribar a tenir el carnet de soci número 4; va ser fundador i president del GOB i un gran cervantista».

Janer va explicar que «és necessari anar fins a la biblioteca de la Universitat de les Illes Balears per veure la gran feina que ha fet i la seva aportació, per això feim aquest homenatge i per això parlam deQuixot una de les grans novel·les europees».

Josep Francesc Alomar Casasayas, nebot del cervantista, va fer una aproximació sentimental a la seva figura i va destacar la importància de la burgesia il·lustrada i el va posar com a exemple representatiu d'aquesta burgesia.

El plat fort de l'homenatge, però, fou la conferència que va pronunciar l'escriptora Carme Riera amb el títol de Don Quixot a la Mediterrània. Minuts abans de la seva intervenció, Riera va destacar «la gran importància que ha tengut per al cervantisme la figura de Josep Maria Casasayas».

Riera va analitzar per al gran públic quina és la importància que té per a Cervantes la recerca de la mar per part del Quixot. «Aquest tema és molt modern i ens ofereix un dels aspectes més importants i interessants que és precisament aquesta modernitat. La recerca de la mar i de la mediterrània és clau per a les persones de terra endins perquè ofereix la possibilitat de viure aventures reals i no ha d'inventar res de nou. De fet, a Barcelona viu moltes d'aventures».

El més important
L'escriptora també va explicar i detallar la importància del Quixot. «L'escriptor de novel·la més important de tots els temps és Cervantes i si hi ha hagut una persona magnànima de cap al català i la resta de llengües és Cervantes. Seríem idiotes si no ens adonàssim d'això. Per sort les coses han canviat».

Precisament la mallorquina comissaria per a l'Any del Llibre i la Lectura una gran exposició que s'inaugurarà el proper dia 15 sobre el Quixot i el quart centenari de la publicació del primer volum. «És a partir d'aquesta exposició que va néixer l'any del llibre, perquè en l'obra de Cervantes ens podem trobar moltes de reflexions per als lectors, per als escriptors, editors, traductors... per això és perfecte per organitzar l'any del llibre».

Riera també va explicar que «les celebracions respecte del 1905 han canviat de forma espectacular. La darrera celebració estava organitzada per Mariano de Cavia, i va fer banquets i processons. En aquella època era un símbol de l'Espanya més casticista que acabava de perdre les colònies i només li quedava aquella ideologia, era un símbol patriòtic. Però Cervantes no va deixar indiferent ningú, perquè els anarquistes el duien com a bandera i també l'extrema dreta».

L'acte es va cloure amb un concert del guitarrista Josep Sbert, el qual va interpretar les peces Fantasia XI de Luis Milan; Diferencias sobre Gúardame las vacas de Luis de Narváez, Mrs Vaux's Galliard de John Dowland i El plany nocturn de les ones de Joan Serra.