L'al·legat antibel·licista de Capellà, «El rei Pepet», torna als escenaris

La versió de Pere Noguera s'estrenarà dia 3 al Teatre Xesc Forteza

TW
0

El teatre de Pere Capellà es manté ben viu i és de plena actualitat. Han passat cinquanta anys des de la mort del creador que popularitzà el pseudònim de Mingo Revulgo, però aquest dijous reviurà al Teatre Xesc Forteza de Palma. Serà amb la reestrena d'El rei Pepet, l'obra que ell no arribà a veure estrenada mai i que és una de les més conegudes de l'autor. La versió que arribarà a l'escenari serà la preparada pel director Pere Noguera amb el consens de la família Capellà.

Amb aquesta estrena, l'Ajuntament de Palma i el Consell de Mallorca i la Fundació Teatre Principal se sumen al reconeixement del dramaturg mallorquí que fins ara han desenvolupat, gairebé en solitari, l'Ajuntament d'Algaida i la Universitat de les Illes Balears.

El director Pere Noguera explicà que «aquesta és una peça difícil per als actors, perquè és escrita en vers i demana molta de feina a fi de no perdre en cap moment la musicalitat». De la mateixa manera, Noguera assenyalà que han decidit aprofitar «la mateixa dramatúrgia que emprava Pere Capellà, perquè el que ens interessa ressaltar és el seu text i la seva concepció del teatre».

L'obra es podrà veure entre els dies 3 i 13 de març al Teatre Xesc Forteza de Palma i un dels principals valors afegits és que es podrà comptar amb dos dels actors que estrenaren aquella peça fa cinquanta anys: Manel Tubert i Joan Melis.

Precisament Tubert va recordar aquelles circumstàncies i va glosar la figura de Pere Capellà i les «facilitats que sempre ens donà als actors. Era com de la nostra família». Tant és així que l'altre intèrpret, Joan Melis, fou qui afaità Capellà després de la seva mort. Tots dos també recordaren que a la mitja part de l'estrena hagueren de demanar almoina al pati de butaques per poder comprar una corona de flors per a l'enterrament.

Com explica l'especialista en l'obra de Pere Capellà, Maria Magdalena Alomar, «aquesta rondalla teatralitzada, segons indica el subtítol, representa una de les fites més importants dins la trajectòria de Capellà i en el conjunt de la producció dramàtica illenca de la dècada dels anys cinquanta, ja que va contribuir a eliminar les fronteres entre l'alta cultura i la cultura popular, tot posant en evidència els prejudicis literaris existents aleshores».

Les dones
Així mateix, Noguera volgué destacar de manera molt especial el tractament de les dones en aquesta peça de Capellà, «en la qual sempre són els personatges més assenyats i més tendres i coherents». I també el clar missatge antibel·licista que hi imprimí l'escriptor, «ja que l'enfrontament entre el rei Pepet i la seva cort es resol amb la victòria de Pepet i amb el no a la guerra».