Els cors del Principal exigeixen un espai d'assaig al nou Teatre

Els cantants es manifesten en senyal de protesta demà davant el centre

TW
0


Els cors de la Fundació Teatre Principal estan en «peu de guerra». La noinclusió d'una sala d'assaig en el projecte de rehabilitació de l'edifici ha fet que els prop de 150 membres que componen les diferents seccions de cant hagin decidit manifestar-se demà davant del Principal a les 20.15 hores, adherint-se a la concentració programada pels Amics de l'Òpera. Els integrants de totes les formacions musicals del col·lectiu esmentat recolliran firmes de suport a la seva reivindicació.

Santiago Pérez, Dolors Abellán, Toni Cabot i Marga Coll, membres de la Comissió de Representants del Cor de la Fundació Teatre Principal, explicaren ahir el problema en nom de tots els seus companys. «El vell Teatre Principal disposava d'una sala d'assaigs per a nosaltres, a part de cinc espais més que podíem emprar quan havíem de preparar algunes peces per separat», afirmaren. El projecte de rehabilitació de Felipe Delgado, l'arquitecte encarregat de l'obra, «no preveu cap espai específic per als cors».

Tanmateix, «fa alguns anys ens presentaren un primer pla en el qual sí que figurava sala d'assaig», un aspecte que després «es canvià». «Sempre ens havíem pensat que es mantendria aquesta idea però, al final, hem sabut que s'ha modificat i s'ha decidit excloure'n la sala». En adonar-se que no disposarien d'una zona pròpia, decidiren «parlar amb els responsables polítics». Després de diferents reunions amb Gabriel Coll, gerent de la Fundació, aquest els va proposar emprar «la sala multiusos del nou Principal quan no estigués ocupada».

«Assajam com a mínim tres vegades per setmana, i quan estam immersos en plena temporada d'òpera, cada dia. El problema és que ningú no ens assegura que hi podrem confiar quan realment la necessitem». La mateixa entitat també els proposà assajar «a l'escenari». «Aquesta solució implicaria traslladar devers 60 cadires i, a més, tampoc no ens asseguraria poder emprar l'espai quan de ver el necessitàssim».

Una altra de les queixes dels cors és «la manca d'informació». «Ningú no ens va explicar en cap moment en què consistiria la rehabilitació. Ens en presentaren el primer projecte, però mai el segon». Al final, ens «n'hem assabentat per altres vies». A més, «després de la reforma, el recinte inclourà una bugaderia i un restaurant que servirà per donar nom al Principal. Els cors no ajudam a donar nom al Teatre? Per què es va decidir incloure altres espais a la sala d'assaigs i anteposar-los-hi? Pensam que tenim dret a reivindicar un lloc propi al nou immoble perquè invertim moltes hores del nostre temps lliure per poder preparar la temporada d'òpera i trobam que, com a mínim, hauríem de gaudir de les mateixes condicions que teníem abans de la rehabilitació, en lloc d'empitjorar».

La veu d'alarma va sorgir després del concert, el passat 31 d'octubre, de Josep Bros a l'Auditòrium. «En cinc dies, recollírem entre 2.500 i 3.000 firmes». Demà, en tornaran a demanar més per presentar-les al Registre del CIM.